Actualitate

„Premiul Imobiliarelor de Rahat” acordat de o asociație din Cluj unei clădiri de pe Tăietura Turcului

Clădirea de pe strada Tăietura Turcului din Cluj-Napoca a fost desemnată câștigătoarea „premiului imobiliarelor de rahat”, în urma unui concurs organizat de asociația Căși Sociale ACUM, care luptă pentru stoparea dezvoltării imobiliare haotice și asigurarea locuințelor sociale de către autoritățile locale.

 

 


Asociația Căși Sociale ACUM a desfășurat în ultima perioadă o serie de acțiuni menite să oprească „dezvoltarea imobiliară pentru profit”, dar și să tragă un semnal de alarmă cu privire la lipsa locuințelor sociale, aspect ignorat de autoritățile locale. Organizația a lansat inclusiv un concurs în mediul online, pentru a desemna clădirea din oraș care merită „premiul imobiliarelor de rahat”.

 


Astfel, în perioada 23-29 martie, organizația a nominalizat în cadrul unei postări pe Facebook, nouă ansambluri de clădiri din Cluj-Napoca în care se manifestă „dezvoltarea imobiliară pentru profit”, după cum a transmis Căși Sociale ACUM.

Clădirea de pe strada Tăietura Turcului, „câștigătoarea” premiului

„Desigur, oricine poate găsi multe alte exemple în oraș. Acestea reflectă cazuri problematice nu doar datorită unor reglementări urbanistice încălcate, ci și prin prisma contribuției acestora la transformarea locuirii în obiect de investiție sau a participării lor la competiția pentru acumulare de capital, toate acestea fiind susținute de politica de locuire și de dezvoltare urbană a primăriei din ultimele decenii. Atragem atenția asupra faptului că, dacă ne dorim locuințe accesibile ca preț, trebuie să identificăm moduri nu doar urbanistice, ci și financiare de a reglementa dezvoltarea imobiliară pentru profit. Și nu în ultimul rând, trebuie să revendicăm în continuare creșterea semnificativă a fondului de locuințe sociale”, afirmă asociația.


Pe baza numărului de like-uri, comentarii și distribuiri la postarea făcută de către ONG, câștigătorul a fost o clădire de pe strada Tăietura Turcului.

„Cei care treceți zilnic prin traficul infernal de pe strada Tăietura Turcului, făcând naveta din Florești prin Cluj către Baciu sau invers, cu siguranță ați văzut această clădire. Înaltă și îndrăzneț construită pe un teren care alunecă, cu o bună parte din apartamente vândute deja, ea stă închisă și goală. Vă puteți întreba: cine a avut bani să construiască așa ceva și de unde a avut acești bani? Sau, cine a autorizat o astfel de clădire aici? Sau, poate vă întrebați chiar despre asta: ce interese i-au legat pe cei care au dat autorizația și cei care au investit în această fantezie locativă? Cum a convins dezvoltatorul comisia de urbanism, primăria, consiliul local, să emită autorizație de construcție pentru acest proiect?”, au mai transmis reprezentanții Căși Sociale ACUM.


Scrisoare publică adresată autorităților

Membrii asociației au realizat în luna aflată în curs și o scrisoare adresată public consilierilor locali și parlamentarilor clujeni, prin care au cerut stoparea dezvoltării imobiliare haotice din oraș, dar și înființarea locuințelor sociale pentru cei care nu își permit să locuiască în „Silicon Valley de România”.

O altă acțiune a echipei asociației a vizat realizarea unei serii de live-uri pe Facebook în mai multe locații din oraș, arătând câteva din cazurile de „dezvoltare imobiliară pentru profit”, care au reușit să provoace indignare în rândul locuitorilor.


„Este nevoie de astfel de acțiuni de conștientizare, deoarece criza locuirii continuă să ne afecteze grav. Ea este generată și de politicile neoliberale ale Primăriei Cluj-Napoca de stimulare a investițiilor pe piața locuirii și, indirect, de transformare a locuirii într-o marfă și obiect de investiție”, au transmis membrii organizației clujene.

Sursă foto: Facebook/ Căși sociale ACUM

CITEȘTE ȘI

Construcții abuzive în Cluj, Primăria nu răspunde la sesizările clujenilor

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter