Actualitate

Casele noi îți taie respirația, la Cluj! În 95% din locuințe aerul e toxic. Locuitorii pot dezvolta cancer de plămâni

Cercetătorii de la Universitatea Babeș-Bolyai au făcut un studiu care arată că în locuințele eficiente energetic aerul este mai toxic. Izolarea caselor afectează calitatea aerului din casă.

 

 


Cercetătorii clujeni au făcut un studiu care arată că în peste 100 de locuințe, peste 95% de locuințe, aerul e toxic, scrie stirileprotv.ro. Compușii chimici degajați de materialele de construcție și obiectele din locuință afectează calitatea aerului.

 


Terenul de sub case emană un gaz radioactiv periculos - radonul. Acesta poate provoca probleme foarte grave de sănătate, fiind cea mai posibilă cauză de dezvoltare a cancerului pulmonar în cazul nefumătorilor.

Casele noi, mai expuse pericolului

Studiul de la Universitatea Babeș-Bolyai consta în analizarea a 50 de compuși chimici în diverse case din orașele mari din România, precum Cluj-Napoca, București, Timișoara, Iași și Sibiu.


Cercetătorii au arătat că, pentru că sunt izolate stabil, casele noi sunt mai expuse pericolului. Acestea „nu mai respiră” prin pereți, iar calitatea aerului din interior va fi afectată. Și casele vechi, dar bine izolate, pot păți același lucru.

Unele produse de curățenie pot afecta într-un mod extrem calitatea aerului din locuința noastră:


„Utilizăm tot felul de substanțe sau materiale de dezinfecție, materiale de îngrijire personală, mobilă, carpetele, pardoseala sunt construite din lemn sau prefabricate de lemn și care utilizează în procesul lor de fabricație anumiți adezivi, care conțin substanțe extrem, extrem de toxice”, conf. dr. Simion Beldean, cercetător Facultatea de Știință și Ingineria Mediului, potrivit stirileprotv.

Radonul, un gaz extrem de periculos pentru plămânii noștri

Un gaz care este foarte periculos pentru sănătatea noastră și poate să ducă chiar la formarea cancerului de plămâni, fiind principală cauză a acestuia, este radonul. Radonul este emanat în mod constant și ajunge în case prin podele sau fisuri.


Acesta nu poate fi eliminat doar prin ventilare: „La o valoare de 1000 pe metru cub, trebuie să acționezi și cu depresurizarea solului de sub clădire. Pentru că, doar ventilând, nu o să poți să elimini radonul”, a explicat dr. ing. Alexandra Cucoș Dinu, cercetător Facultatea de Știință și Ingineria Mediului.

Cercetătorii clujeni au observat că în 20% dintre casele vizate de ei, nivelul radonului a ajuns peste limitele admise de lege. Într-o casă a fost nevoie de aducerea specialiștilor, fiindcă nivelul radonului a fost de 10 ori mai mare decât limita admisă.

După ce specialiștii s-au apucat de treabă și au rezolvat problema, proprietarul respectivei locuiri a spus că se simte mai bine „cel puțin din punct de vedere psihic”.

Aerisirea camerelor, vitală

Substanțele chimice din mobilă și unele obiecte pe care le păstrăm în locuință pot să ne afecteze grav sănătatea: formaldehida, cloroformul, tricoletinela sunt compuși cancerigeni.

În situații de acest fel, aerisirea camerelor poate să fie chiar vitală. Cercetătorii recomandă aerisirea camerelor de 4-5 ori pe zi pentru a reduce concentrațiile compușilor chimici respectivi în aerul din casă.

În prezent, multă lume lucrează remote/de acasă. Astfel, cercetătorii clujeni au evidențiat că este necesară amplasarea unui aparat de monitorizare a aerului din camere.

Ultimele Stiri
abonare newsletter