Actualitate

Ţigările „incendiare”, interzise începând de ieri

<p /><img src="documente/stories/11_noiembrie/18_ziua/05 mucuri de tigari fumat rp 01.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Ţigările care se sting singure au început deja să se găsească în magazine.

Conform unei decizii a Comisiei Europene, începând de ieri suntem obligaţi să fumăm ţigări care se sting singure.

Asta înseamnă că, dacă o asemenea ţigară este uitată în scrumieră, ea se va stinge mult mai repede decât una obişnuită. Şi tot de ieri, ţigările vechi sunt interzise pe piaţă.


Ce fac noile ţigări

Ţigările fabricate după noile standarde se sting atunci când nu sunt fumate activ. Producătorii de hârtie de ţigări au introdus două inele din hârtie mai groasă de-a lungul ţigării. În cazul în care ţigara este lăsată nesupravegheată, tutunul care arde ajunge la unul dintre aceste inele şi se stinge, pentru că inelul restrânge alimentarea cu oxigen. Timpul de ardere şi de stingere variează în funcţie de distanţa până la prima bandă de încetinire. Din perspectiva consumatorilor, noua ţigaretă nu va prezenta nici o modificare în ceea ce priveşte gustul, aroma sau consistenţa tutunului.


Astfel, singurul element care va fi modificat din componenţa noii ţigări pentru a corespunde standardelor impuse va fi foiţa, hârtia fiind prevăzută cu până la patru benzi circulare, din substanţe naturale, care au rolul de a încetini procesul de ardere atunci când ţigara nu este fumată.

Ţigările vechi, confiscate


Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Constantin Cerbulescu a anunţat că au început deja să fie produse în ţară astfel de ţigări şi că actul normativ care prevede introducerea acestora pe piaţa nu i-a luat prin surprindere pe cei din domeniu.

„Se ştia de mult de acest pas, nu era o noutate. Prin trecerea la noul tip de ţigări va scădea simţitor numărul incendiilor cauzate de ţigări lăsate aprinse. La noi sunt deja în producţie astfel de ţigări. Echipele noastre vor monitoriza piaţa după data de 17 noiembrie, iar stocurile vechi de ţigări vor fi confiscate, conform legii”, a declarat Cerbulescu.


Pe de altă parte, producătorii şi comercianţii de ţigarete spun că autorităţile române dau dovadă de exces de zel şi că ar trebui să existe o perioadă de tranziţie, de cel puţin 6 luni, pentru trecerea la noile ţigări, aşa cum s-a întâmplat în cazul brichetelor cu dispozitiv de siguranţă sau al becurilor incandescente.

Ultimele Stiri
abonare newsletter