Actualitate

Locuitorii din Hoia cer drumuri decente: „Sunt drumuri de piatră din anii ‘70”. Ecologiștii se revoltă: „Puneți bariere în pădure!”

Locuitorii din apropierea pădurii Hoia cer ca drumurile de acces să fie pietruite, arătând că ambulanța și pompierii nu pot interveni în caz de nevoie.

 

 


Drumul care leagă Aleea Muzeului Etnografic de străzile Uliului și cele adiacente acesteia a fost pietruit recent, fapt ce a atras atenția societății civile clujene.

 


Activiștii au aflat de la poliția locală că drumul a fost repietruit pentru a permite accesul utilitajelor în zonă, având în vedere că trei șantiere sunt aprobate pe o rază relativ restrânsă, în zona Muzeului Etnografic, între care unul aparține Consiliului Județean și alte două, unor entități private.

Adrian Dohotaru, unui dintre cei mai vocali activiști clujeni, a arătat că, dincolo de repietruire, ar putea fi vorba și de o viitoare asfaltare a porțiunii cuprinse între Aleea Muzeului Etnografic și zona considerată „capăt” de Grigorescu și intrarea în intravilanul Floreștiului, unde un proiect imobiliar cu 700 de apartamente prinde contur și a fost chiar autorizat de fostul primar al comunei, Horia Șulea, cu doar câteva zile înainte ca mandatul lui să se încheie.


Locuitorii cer drumuri decente: „Nu au acces pompierii și ambulanțele”

Lucrările s-au oprit însă după ce subiectul a fost dezbătut public, lucru care îi nemulțumește pe locuitorii de pe străzile Nicolae Pătrașcu, Alexandru Doinici, Uliului și Ion Neculce, care la rândul lor reclamă că de ani buni au accesul îngreunat la proprietăți din cauza drumurilor proaste, nepietruite și din cauza cărora în zonă nu au acces pompierii, ambulanțele sau mașinile de salubritate.

Ei arată că la începutul lunii martie au demarat, într-un final, lucrările de pietruire a drumului, însă, în urma protestelor ecologiștilor, lucrările s-au oprit. Locuitorii se declară nemulțumiți de situație, arătând că lucrările s-au făcut pe o porțiune ce figurează ca fiind drum public pietruit în registrele Ocolului Silvic. Mai mult, locuitorii susțin că drumurile pietruite sunt amenajate încă din anii ’70 și au fost circulate încă de atunci.


Dohotaru cere montarea barierelor la intrarea în pădure

După ce miercuri, Adrian Dohotaru a arătat a cerut prefectului județului Cluj, Tasnádi Szilárd, anularea autorizației de construire emisă de fostul primar Horia Șulea omului de afaceri Vasile Salanță pentru construirea unui ansamblu imobiliar cu 700 de apartamente în apropierea zonei în care a început pietruirea drumului, activistul a revenit joi cu o postare pe Facebook în care cere amplasarea de bariere la intrarea în pădure, lucru care, arată el, poate fi decis de Direcția Silvică. Or, potrivit evidențelor Ocolului Silvic Cluj, drumul indicat figurează ca drum public pietruit, astfel că nu poate fi îngrădit accesul mașinilor în zonă.

„Am făcut sesizare la Poliție și la Primăria Cluj-Napoca pentru drumul pietruit, care merge și pe domeniul public, nu doar privat. Direcția Silvică a dat deja amenzi pentru porțiunile din drumul pietruit din pădure, chiar dacă sunt private, pentru că nu au cerut aviz de la Ocolul Silvic. Șeful Ocolului Silvic Adrian Apostoaie explică foarte clar în media că este drum de șantier. Ce nu zice e că era și poate mai este asociat în afaceri cu Vasile Salanță, beneficiar al unui șantier pe care doresc să îl oprim prin mijloace legale pentru a nu distruge și mai tare pădurea prin presiune antropică. (...)


Dacă Direcția Silvică dorește, de mâine se pot instala bariere în pădure. Câteva amenzi date în weekend, foarte bine mediatizate, pentru amatorii de senzații tari din jeepuri, atv etc. vor descuraja activitățile motorizate, care distrug pădurea și produc poluarea fonică. (...) O astfel de infracțiune e gravă, iar autoritățile clujene ar fi trebuit să elucideze din prima zi de proteste publice dacă firma care a pietruit drumul pentru utilaje grele și ansamblul imobiliar avea autorizație”, a scris Dohotaru pe pagina sa de Facebook.

CITEȘTE ȘI

O nouă amenințare pentru Pădurea Hoia Baciu! Activiștii cer prefectului să anuleze construcția a 700 de apartamente

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter