Electric Castle

Vești bune pentru UNTOLD, Electric Castle și Neversea. Ministrul Culturii vrea să permită organizarea unor festivaluri cu persoane vaccinate

Untold, Electric Castle sau Neversea ar putea fi organizate în această vară cu o serie de reguli clare.

 

 


Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a anunţat marţi că instituţia pe care o conduce este în discuţii cu INSP şi cu operatorii culturali pentru reluarea evenimentelor medii şi mari în aer liber, propunerea ministerului vizând ca accesul spectatorilor să poată fi realizat în baza unei adeverinţe de vaccinare împotriva COVID 19, a unui test negativ sau a unui document că participantul a trecut prin boală. De altfel, Edy Chereji, organizator UNTOLD, a vorbit încă de luna trecută de posibilitatea prin care festivalul să fie organizat în astfel de condiții.

„În acest moment suntem în discuţii cu Institutul Naţional de Sănătate Publică şi cu operatorii economici culturali cu privire la reluarea evenimentelor medii şi mari in aer liber. Noi avem câteva propuneri pe care le vom înainta. Avem în vedere pentru accesul participanţilor la eveniment ori prezentarea unei adeverinţe de vaccinare, ori prezentarea unui test negativ, ori prezentarea unui document medical care să ateste că participantul a trecut prin această boală şi are deja anticorpii formaţi. Analizăm inclusiv varianta prin care operatorii culturali să aibă la intrare un centru de testare rapid”, a spus Gheorghiu la Digi 24.

Gheorghiu a precizat ca Ministerul Culturii va înainta aceste propuneri către INSP, decizia urmând să fie luată de „cei din zona epidemiologică”.

El şi-a exprimat speranţa ca, odată cu venirea vremii potrivite pentru evenimente în aer liber, „să avem nişte reguli clare care să permită desfăşurarea unor astfel de evenimente”.

„Dacă ne uităm în restul Europei, în Marea Britanie festivalurile ar începe undeva prin luna iunie, iar Olanda şi-a propus ca acestea să fie deschise undeva prun luna iulie. Aşadar, suntem şi noi în aşteptare legat şi de proiectul celor de la Comisia Europeană vizavi de paşaportul verde digital. Această comisie a anunţat că va prezenta public pe 17 martie o variantă. Iată că sunt mai multe componente de care depinde o discuţie finală în acest sens. Odată cu venirea vremii potrivite pentru evenimente în aer liber, eu sper să fim într-o fază în care să avem nişte reguli clare care să permită desfăşurarea unor astfel de evenimente”, a arătat Gheorghiu.

Ministrul a mai spus că instituţia pe care o conduce pledează pentru „lipsa unei limite de spectatori, în cazul în care toată lumea care a intrat acolo este ori vaccinată, ori testată, ori imunizată”.

„În momentul de faţă, evenimentele în aer liber cât şi cele din interior sunt limitate la 500 de persoane. În momentul în care vom avea o rată de vaccinare care ne va da motive să fim optimişti, atunci, repet, noi vom pleda pentru eliminarea acestei limite”, a mai spus ministrul Bogdan Gheorghiu.

Ultimele Stiri
abonare newsletter