Actualitate

Femei care nu devin mame. Județul Cluj are cea mai scăzută rată de fertilitate din România.

Județul Cluj, pe ultimul loc din țară la numărul de femei care au adus prunci pe lume în 2019. Pe loc fruntaș, „vecinele” din Sălaj.

 

 


Datele Institutului Național de Statistică plasează județul Cluj pe ultimul loc în țară din punctul de vedere al ratei de fertilitate, cu o rată de numai 1,3 nașteri la mia de femei fertile. Au fost luate în calcul femeile de vârstă fertilă din județul Cluj care au născut în 2019, adică cele cu vârsta cuprinsă între 15 și 49 de ani, cu reședința în Cluj.

 


Datele INS arată că cele mai scăzute rate privind fertilitatea sunt înregistrate în judeţele Cluj (1,3 la mie) și Ilfov (1,4 la mie).

Femeile din mediul urban trăiesc mai mult

La polul opus, cu cele mai mari rate totale de fertilitate (născuţi-vii la o femeie de vârstă fertilă, 15-49 ani din populația rezidentă) în 2019 se află judeţele Vaslui (3,1‰), Sălaj (2,4 ‰) şi Suceava (2,3 ‰). Totalul femeilor cu vârsta cuprinsă între 15 şi 49 ani cu potențial de a fi mame în 2019 în țara noastră era de 4,26 milioane, respectiv 43,2% din totalul populaţiei feminine la 1 ianuarie 2020.


Datele INS mai arată că femeile reprezintă 51,1% din totalul populaţiei, dar și că populaţia feminină este mai „îmbătrânită” decât cea masculină cu 3,3 ani. Femeile din mediul rural au o speranță de viață mai mică decât cele din orașe, unde trăiesc 50,1% din femeile de 65 de ani şi mai în vârstă.

 


CITEȘTE ȘI

Pământul îmbătrânește, populația scade drastic! Câți români vor mai trăi în țară în 2100?

Ultimele Stiri
abonare newsletter