Actualitate

Boc promite soluții pentru locuitorii din Valea Fânațelor: „Îi vom ajuta cu tot ce se poate. Uman sunt alături de ei”

Emil Boc, primarul Municipiului Cluj-Napoca, a vorbit joi dimineața, în cadrul unei intervenții la Radio, despre problema locuitorilor din Valea Fânațelor.

 

 


Primăria Cluj-Napoca se confruntă cu o nouă problemă extrem de gravă și anume locuințele construite ilegal pe Valea Fânațelor. Consilierul local USR-Plus, Sergiu Hossu, a ridicat, în cadrul ședinței de luni, 22 februarie, problema locuitorilor din Valea Fânațelor, care au construit fără a avea autorizație, terenurile fiind situate în zona extravilană a municipiului Cluj-Napoca.
 

Din păcate, locuitorii de pe Valea Fânațelor nu au nume la stradă, canalizar sau lumină, iar elevii nu pot merge la cursuri pentru că nu există un mijloc de transport în comun. La ora actuală aproximativ 250 de familii trăiesc ilegal acolo, iar Boc promite că va lua măsuri în acest sens.


„Tot ce este făcut fără autorizație este amendat și trimis în instanță. E tot ce pot face eu ca primar în acest moment. Nu mă pot pune eu în fața buldozerului să nu construiască oamenii. Vor urma procese și la sfârșitul drumului este demolarea, deoarece în acest moment acesta este singurul cadru legal în situația de acolo. Toți cei care construiesc fără autorizație, singura cale pentru intrarea în legalitatea este demolarea. Oamenii au crezut că noi glumim, dar pot să creadă ce doresc pentru că legea nu se schimbă. Până la demolare este o cale lungă, deoarece procedurile sunt lungi, dar asta este singura soluție. ”, a declarat Boc.

Arhitecții, principalii vinovați

Emil Boc consideră că arhitecții care au proiectat casele de pe Valea Fânațelor știau de situație și ar fi trebuit să le atragă atenția oamenilor în momentul în care au fost construite locuințele.


„Oamenii de acolo nu pot plătesc impozit, pentru că nu sunt înregistrate. Ei plătesc în funcție de ce scrie în cartea funciară, pot fi pășuni, livezi sau alte terenuri. Trebuie să învățăm că legea trebuie respectată. Oamenii de acolo îmi sunt dragi, dar nu am ce face. Dacă acceptăm astfel de construcții, atunci ne trezim cu blocuri pe trotuar ca-n vremea lui Funar. Oamenii nu pot să trăiască bine, dacă autoritățile nu își fac treaba. Arhitecții care i-au pus pe oameni să construiască acolo merită să fie pe lista rușinii. Zona e în extravilan și arhitecții știau acest lucru.  Arhitecții care au construit acolo sunt ca polițiștii care te iau de mână și te pun să treci pe roșu. Românii cred că merge și așa și așa. E limpede că acolo oamenii sunt în afară legii și nu au cum să se legalizeze. ”, a mai adăugat edilul

Primarul vrea să-i ajute pe locuitorii de pe Valea Fânațelor

Edilul Clujului este alături de oamenii care și-au construit un adevărat cartier ilegal pe Valea Fânațelor și promite soluții în viitor. Boc a declarat că: „Uman sunt alături de ei. Încercăm să îi ajutăm și să-I sprijinim cu locuințe sociale sau orice alt ajutor pe care îl putem acorda. Eu sunt un om de dialog, dar trebuie să stăm în lege. Trebuie să ne respectăm toți între noi. Așa ceva nu trebuie să se întâmple. ”, a spus edilul.


Municipalitatea se chinuie de ani buni să pună la dispoziția cetățenilor câteva locuințe sociale pe strada Ghimeșului, dar mult prea puțin pentru numărul mare de persoane care au construit în Valea Fânațelor. Proiectul de pe Ghimeșului a întârziat cu peste 400 de zile și constructorul are de plătit o penalitate care a depășit suma de 450.000 de lei. Lucrările se apropie în ritm „de melc” de finalizare, stadiul fizic al construcției fiind de peste 95%.

 Confom datelor, în cazul unor demolări în masă în zona respectivă, aproximativ 500-600 de clujeni vor rămâne fără case și vor fi nevoiți să se mute.


Localnicii de pe Valea Fânațelor știu că sunt în ilegalitate din 2019

Localnicii din Valea Fânațelor s-au plâns de condiții și de tot ceea ce se întâmplă în zona Colonia Valea Fânațelor încă din ianuarie 2019. La vremea respectivă, Dan Tarcea a avertizat că locuințele sunt în ilegalitate și oamenii ar putea să aibă probleme în viitor.

„În cei doi ani de când sunt viceprimar, locuitorii de pe Valea Fânațelor au fost de cel puțin 10 ori la Primărie, inclusiv la mine, am avut peste 15 intervenții pe strada Valea Fânațelor. Pornind de la drum, de la pietruiri, podeț, am făcut accesul la cimitir. Am încercat să facem lucrurile așa cum ne permite și drumul pentru că, din nefericire, acolo aveți un drum cu o lățime de 3 metri. Din cele 300 de familii, câte sunt cu case construite cu autorizație de construire? Nu cred că le-au obținut fără să aibă apă potabilă! Inclusiv pentru fântână ar fi trebuit să obțină un aviz de la DSP (n.r. Direcția de Sănătate Publică), deci acolo există construcții făcute fără autorizație!", a precizat Dan Tarcea în urmă cu 2 ani.

De altfel, fostul viceprimar a explicat încă de atunci că municipalitatea nu are cum să ofere condiții decente locuitorilor din zona respectivă pentru că drumul este mult prea îngust.

„Am avut o discuție largă cu cei care locuiesc în Colonie, mă refer la partea mai îndepărtată, nu cea dinspre oraș. Mulți au refuzat constant să-și facă contract cu cei de la salubritate. Am verificat la cei care se ocupă de ridicarea gunoiului și au spus că mulți nu au contract! Legat de iluminatul public, am făcut o verificare săptămâna trecută, pe unde să tragem lumină dacă este un drum de doar 3 metri? Vorbim despre o investiție de circa 200.000 euro, dar problema este că nu avem unde trage rețeaua. Stâlpii existenți sunt de medie tensiune, din punct de vedere tehnic nu se pot monta corpuri de iluminat, electrice. Referitor la apa potabilă, nu Primăria trebuie să o facă, ci Compania de Apă, există un contract semnat în acest sens", a mai punctat Tarcea la începutul lui 2019.

Ultimele Stiri
abonare newsletter