Actualitate

23 februarie, ziua în care s-a născut Matei Corvin, la Cluj

Matei Corvin a devenit simbol al Clujului, fiind născut aici în noaptea dintre 23 și 24 februarie 1443. Regele a fost botezat în Biserica Sfântul Mihail.

 

 


Ziua de 23 februarie reprezintă data nașterii, la Cluj, a regelui Matei Corvin, botezat în Biserica Sfântul Mihail. S-a născut în 1443 la Cluj, fiind al doilea fiu al lui Iancu de Hunedoara, şi a ajuns pe tron la vârsta de doar 14 ani. Domnia sa, care a durat 32 de ani, este considerată printre cele mai strălucite din istoria regatului apostolic maghiar.

 


„În 23 februarie 1443 s-a născut, la Cluj/Kolozsvár/Klausenburg, Hunyadi Mátyás, în română Matia Corvin, în germană şi latină Matthias Corvinus, în croată, slovenă şi sârbă Matija Korvin-Матија Корвин, în slovacă Matej Korvín, în cehă Matyáš Korvín, în poloneză Maciej Korwin, în italiană Mattia Corvino, în ucraineană şi ruteană Ма́тві́й Ко́рвін-Матяш Гуняді.

Cunoscut ardelenilor după numele Matiaș

A fost botezat în Biserica Sfântul Mihail din Cluj/Kolozsvári Szent Mihály-templom/Klausenburger Michaelskirche, primind numele de Matia ca născut în ajunul zilei de 24 februarie, zi în care calendarul roman îl comemora pe Sfântul Matia (trecut în calendarul răsăritean pe 9 august).


În cultura şi tradiţia românilor ardeleni sau bănățeni, mai este cunoscut și ca Matiaș, Mateiaș, sau Matei. Mai mult, în Moldova s-a încetățenit numele Mateiaș, de la numele maghiar al regelui, Mátyas (Mattia). De aici, istoricii din Muntenia l-au preluat ca Matei, considerând numele Mateiaș ca fiind un diminutiv. Însă, numele corect, care rezultă din documente, este Matia/Mattia/Mathias. Epitetul Corvinus provine de la stema familiei, ce conținea un corb (corvus în latină)”, conform organizației Liga Transilvania Democrată.

Primul rege al Ungariei fără ascendență în familiile regale europene

Matia Corvin a domnit 32 de ani, între 1458 și 1490, fiind rege al Ungariei. Domnia lui Matia Corvin este considerată printre cele mai strălucite din istoria regatului apostolic maghiar.


„În 24 ianuarie 1458 pe Dunărea îngheţată între cele două oraşe Pesta şi Buda, peste 15.000 de oameni aclamau entuziaşti numele noului rege: Matia, fiul lui Ioan de Hunedoara(Hunyadi János/Johann Hunyadi). Pentru prima dată în istoria regatului Ungariei era ales rege un nobil fără ascendenţă în familiile regale europene...

Nobilii provinciali l-au aclamat datorită memoriei tatălui său, în timp ce baronii l-au ales cu speranţa că îl vor putea uşor manipula pe adolescentul de 15 ani. Nimeni nu bănuia puternica personalitate a celui căruia i-au încredinţat coroana unuia dintre cele mai mari regate europene de la finele Evului Mediu”, după cum notează istoricul medievist, Marius Diaconescu.


În cinstea lui Matei Corvin, din Turnul Primăriei Cluj-Napoca a răsunat marți melodia „La Primavera” de Giorgio Mainerio.

CITEȘTE ȘI

Statuia lui Matei Corvin, VANDALIZATĂ din nou

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter