Actualitate

Chirurgul de la Spitalul de Copii din Cluj, condamnat la închisoare pentru luare de mită: „Aveam 600 de lei la Rosal. Mi-a cerut 300 la avans și 300 la lichidare”

Ioan Dobrescu, medic chirurg de la Spitalul de Copii din Cluj, este acuzat că a primit mită de la cel puțin 14 familii.

 

 


Dobrescu este cunoscut mass-mediei clujene încă 2016, atunci când a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare. Medicul chirurg a fost acuzat de luare de mită de 14 familii care au depus mărturie la Judecătoria Cluj.

 


Chirurgul și-a continuat atunci profesia, iar în ultimele zile a ajuns din nou în atenția publicului după ce a operat greșit o fetiță de trei ani și i-a lăsat oasele strâmbe.

Dobrescu cerea mită și de 150 de euro

Medicul nu se ferea să ceară „atenții” importante din partea pacienților, deși unii dintre ei nu aveau posibilitatea să achite pretențiile sale. Libertatea a intrat în posesia celor 14 declarații făcute de părinții clujeni în 2016.


C.A. „Aveam pregătită o sumă de bani într-un plic, astfel că acel plic cu 200 de lei l-am pus pe masa din fața dânsului. Mi-a mulțumit și a rămas că discutăm după operație. Aceasta a decurs bine și, la un moment dat, o asistentă mi-a transmis să merg în birou la dânsul (…) Mi-a spus „dacă mergeai la coafor, plăteai mai mult”.

B.V. „L-am întrebat din proprie inițiativă dacă trebuie să plătesc ceva (…) Fiul meu fiind mai mic și operația mai complicată, răspunsul acestuia a fost «pentru tine, 150 de euro și îl operez pe copil în ziua următoare». Așa s-a și întâmplat (…) Am pus suma de 150 de euro într-un plic pe care i l-am dat în mână pe coridorul spitalului”.


B.A. „Medicul Dobrescu mi-a spus că trebuie să-i dau și lui ceva bani (…) I-am spus că lucrez la Rosal și am salariul de doar 600 de lei, 300 lei avans și 300 lei lichidare, că nu am de unde să-i dau bani. Răspunsul lui a fost să fac ce pot și să-i dau ceva. Mi-am sunat fata și mi-a adus 300 de lei, pe care i-am băgat în buzunar domnului doctor, pe hol”.

D.E. „«Dacă nu aș cere bani de la pacienți, nu aș avea cu ce veni la lucru». A continuat în același stil (…) așa că am întrebat direct cât mă costă. A răspuns că 400 de lei lui și la anestezistă cât doresc (…) Am pus 400 lei într-un plic și i l-am dat pe coridor, unde, fiind prezente și alte persoane, m-a întrebat dacă «ai adus cartea aia?»”.


T.M. „Mi-a spus că trebuie să-i dau și lui ceva bani pentru operație, am refuzat, spunând că doar la privat trebuie să dau bani. El a spus ceva de genul că nu e corect, că trebuie să aibă grijă de copil”.

G.R. „I-am introdus în buzunar 600 de lei. Chiar dacă nu avea cum să vadă despre câți bani este vorba, dar a spus «restul, după operație» (…) I-am mai dat 600 de lei”.

P.R. „Am vrut să-i dau 200 de lei, el spunându-mi că sunt bani de nimic. A amânat operația câteva zile, am mai avut o discuție cu acesta prin care mi-a zis că operația va costa 200 de euro. (…) I-am dat doctorului Dobrescu suma de 200 de euro”.

Sunt doar câteva dintre mărturiile publicate de echipa de investigații a celor de la Libertatea.

De altfel, medicul Dobrescu  s-a remarcat și printr-o acțiune rasistă în 2016. Chirurgul nu a vrut să opereze o tânără care vorbea doar limba maghiară și a ajuns la spital în stare gravă după un accident.

abonare newsletter