Actualitate

Zeci de FOCARE de pestă porcină africană înregistrate la Cluj

Sute de focare de pestă porcină s-au înregistrat în 36 de județe din România, printre care și în Cluj. Autoritățile anunță o creștere semnificativă a focarelor în ultima perioadă.

 

 


În România sunt sute de focare de pestă porcină africană, care sunt răspândite în 36 de județe din țară, inclusiv la Cluj, a anunțat Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

 


România înregistrează la această oră 438 de focare active de pestă porcină africană, în 36 de județe din țară, printre care și în Cluj.

Conform ANSVSA, cele mai multe focare sunt în judeţele: Gorj - 66, Arad - 43, Cluj - 28, Sălaj - 25, câte 23 în Bihor şi Ilfov, câte 22 în Alba şi Sibiu.


De asemenea, autoritățile au anunțat că numărul focarelor active a crescut semnificativ din data de 16 decembrie, când au fost înregistrate 409 de focare.

 


În ceea ce privește mistreții bolnavi, la Cluj au fost înregistrate 14 cazuri - la un mistreț mort și la 13 vânați.

În intervalul 11 februarie-17 februarie 2021 s-au înregistrat 35 de focare noi de pestă porcină afircană. De la prima semnalare a prezenţei virusului PPA în România, pe data de 31 iulie 2017 şi până în prezent, au fost diagnosticate 4.971 de cazuri la mistreţi în 41 de judeţe. În conformitate cu prevederile europene, cazurile la mistreţ se sting după cel puţin 2 ani de la apariţia lor.


Ce este pesta porcină africană?

Pesta porcină africană este o boală infecto-contagioasă foarte gravă a porcilor domestici şi sălbatici.
Purtătorii de virus sunt populaţiile de mistreţi africani (cu negi), mistreţii de tufişuri, porcii giganţi de pădure din Africa. De asemenea şi porcii domestici, precum şi mistreţii din Europa şi America pot fi purtător de virus.
Virusul se poate transmite direct prin contact între animale bolnave și sănătoase, dar și indirect prin hrănirea animalelor cu resturi menajere ce conțin carne infectată.
Virusul rezistă 3-6 luni în produsele din carne infectată neprelucrată termic.

Care sunt simptomele?

- Forma supraacută. Moarte subită cu simptome nerelevante.
- Forma acută. Febra este iniţială şi durează cîteva zile (40,5-42°C) iar exprimarea clinică are loc cu 24- 36 de ore înainte de moarte.
- Forma subacută şi cronică -Semnele sunt necaracteristice; -Se constată scăderea în greutate, temperatură insidioasă , scăderea apetitului, depresie, ulcere ale pielii, artrite, periartrite, inflamaţii articulare. Durata bolii este de 30-40 de zile.
- La porcii domestici mortalitatea poate să ajungă la 100 % iar supravieţuitorii vor fi purtători de virus toată viaţa.

CITEȘTE ȘI:

Cazuri de PESTĂ PORCINĂ africană, la Câmpia Turzii. Ce nu au voie să facă locuitorii?

abonare newsletter