Actualitate

Digitalizare à la Cluj, în 2021. Autorizații online și senzori pentru semaforizare inteligentă

Digitalizarea administrației locale clujene continuă în 2021. De la finalul lunii martie, toate autorizațiile vor putea fi emise online, iar funcționarul public virtual, Antonia, va fi 100% operațional, până la finalul anului.

 

 


Primarul Emil Boc a prezentat, în cadrul dezbaterii online „Digitalizarea serviciilor publice, o perspectivă europeană”, principalele direcții de digitalizare pe care Primăria Cluj-Napoca le urmărește anul acesta.

 


Astfel, din 31 martie, toate autorizațiile vor putea fi emise online, a spus edilul, iar până la finalul anului, proiectul ce vizează primul funcționar public virtual, Antonia, va fi implementat în integralitate.

„Noi am transformat la primărie ștampila într-un muzeu și am spus că nu mai are ce căuta în viața administrativă decât acolo unde a rămas în mod explicit în vreo lege vreo precizare, că trebuie să fie ștampilă. Am spus câteva lucruri, în primul rând, ca toate taxele pe care le plătește cetățeanul în raport cu administrația să poată fi plătite online. Avem 279 de proceduri și taxe online, de la o simplă cerere pentru un certificat de urbanism, până la procedurile care vizează taxe, impozite locale și așa mai departe. Al doilea obiectiv este ca toate actele pe care le emite primăria, avize, autorizații, să poată fi emise online. Avem termenul acesta, până în 31 martie, de a închide și acest capitol, de la certificatul de urbanism în format digital, și noi am fost primii care l-am emis în această formulă, până la autorizația de construcție, care e cea mai complicată, pentru că sunt foarte multe piese care trebuie adăugate pentru emiterea acesteia. Asta este forma noastră de respect față de cetățenii Clujului, că nu trebuie să stea la coadă.


De asemenea, avem în desfășurare un proiect inovativ numit Antonia. Până la sfârșitul anului, acest proiect va fi implementat. Va fi primul funcționar public virtual. Va lucra 24 de ore din 24, nu va intra niciodată în grevă, nu va fi corupt, va avea inclusiv posibilitatea de comunicare, chatbot, de a răspunde la întrebările pe care cetățenii le au, de a prelucra date, de a putea plăti impozite și taxe la orice oră, prin intermediul funcționarului public Antonia”, a declarat Emil Boc. 

Următorul pas: semaforizarea inteligentă, prin senzori interconectați

Următorul pas spre digitalizare este interconectarea bazelor de date și a sistemului de senzori din oraș pentru crearea unor instrumente inteligente pentru operațiuni cum ar fi semaforizarea din oraș. Fluidizarea traficului prin instrumente smart este promisă de administraia locală de mai mulți ani, dar până în momentul de față a rămas stadiul de promisiune.


„Următorul nivel la care dorim să trecem este interconectarea bazelor de date și interconectarea senzorilor din diverse domenii. Aceste instrumente interconectate, inteligente vor putea lua decizii preliminare din informații banale, cum e unda verde la semafoare. Din senzori se adună informațiile și automat se ia decizia, unde să lase mai mult sau mai puțin culoarea verde a semaforului, pentru a se fluidiza traficul. Acest nivel de analytics trebuie să se întâmple în nivelul următor de conectare a datelor. Dacă prima revoluție agricolă s-a bazat pe materia primă – pământul, a doua revoluție industrială s-a bazat pe fier, actuala revoluție se bazează pe date. În această lume trăim și cu cât vom înțelege mai repede acest lucru, cu atât comunitățile noastre vor prospera mai repede”, a mai arătat primarul Emil Boc.

Semafoarele inteligente, introduse deja în Piața Lucian Blaga

Un sistem de acest fel, pentru fluidizarea traficului, a fost introdus în zona Piețe Lucian Blaga, care a fost modernizată recent. Aici, nu mai puțin de 52 de senzori de detecție a traficului reglează funcționarea semafoarelor, în funcție de intensitatea traficului auto.


„Fiecare dintre cele 11 treceri de pietoni care au fost constituite au marcaje tactile. Este o trecere nouă pe care nu ați avut-o până acum, aceasta de la trecerea cu Casa de Cultură. Este nou înființată și semaforizată. Sunt toate instrumentele de semaforizare inteligentă. Sunt toate instrumentele de semaforizare inteligentă, care conțin 52 de senzori de detecție trafic, care adaptează funcționarea semafoarelor în funcție de valorile de trafic. Este o lucrare care aduce un spor de calitate orașului, calității vieții printr-o diminuare a poluării, printr-o creștere a spațiului urban și pietonal, prin mobilitatea alternativă lă mașini prin pistele de bicicletă, printr-un iluminat, modern cu led și prin toate facilitățile specifice unui oraș smart-city”, a declarat în decembrie 2020 primarul Emil Boc.

Resursa umană, un element cheie al digitalizării Clujului

Edilul clujean este de părere că digitalizarea a fost favorizată la Cluj de prezența universităților de la nivelul municipiului și a resursei umane de aici.

„Clujul are acest avantaj enorm al resurselor de talent, al resurselor pentru cercetare, dezvoltare, inovare și IT prin universități. Dacă ne uităm în lume unde sunt cele mai puternice centre de inovare și ale slujbelor viitorului, ne uităm la Silicon Valley, au Stanford-ul, ne uităm în Boston, au Harvard, MIT. Întotdeauna, aceste centre mondiale, prin excelență, unt legate de centre universitare. Noi, la o scară mai mică, putem să fim un model pentru Europa Centrală și de Est dacă nu și pentru Uniunea Europeană, în ceea ce înseamnă cercetarea, dezvoltarea, inovarea, IT-ul și digitalizarea.

Digitalizarea, dacă este înțeleasă și aplicată, poate aduce inclusiv venituri de natură financiară, un trai mai bun, slujbe mai bine plătite. Omul economisește timp, economisește bani, are o calitate a vieții mai bună, elimină corupția mică”, a mai spus Emil Boc. 

Dezbaterea online „Digitalizarea serviciilor publice, o perspectivă europeană” a avut loc Cinema Florin Piersic din Cluj-Napoca și i-a avut invitați pe primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, pe europarlamentarii Dacian Cioloș și Dragoș Tudorache, și pe Alina Ujupan, membru al cabinetului comisarului european Margrethe Vestager.

CITEȘTE ȘI

2020, anul digitalizării la Cluj-Napoca! Primăria a eliminat copiile xerox, a fost introdus „tichetul albastru”

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter