Actualitate

Povestea unei afaceri de succes gândită de doi clujeni. Farfurii comestibile pentru o viață sănătoasă

Doi clujeni au pus la cale o afacere inedită cu farfurii comestibile din produse bio.

 

 


Maria şi Lukasz Lichtenberg au adus un element de noutate și curiozitate în restaurantele din Cluj-Napoca, după ce au realizat farfurii și tacâmuri biodegradabile din tărâţe 100% naturale. Alimentele lichide sau solide pot fi ținute în aceste produse bio, care pot fi și ele consumate.

Ideea afacerii a pornit dintr-o vizită a celor doi soți în Polonia, unde au mâncat din aceste farfurii întâmplător.


Clujenilor li s-a părut o idee genială să introducă și în România un astfel de produs, iar clienții s-au dovedit a fi încântați de această inovație. Obiectivul principal a fost segmentul de mâncare premium din cadrul unităților în care se urmărește optimizarea costurilor prin eliminarea spălării veselei, precum și unitățile unde nu există o infrastructură de spălarea acesteia, de exemplu în mall-uri sau restaurante stradale.

Prețul unei farfurii comestibile este de aproximativ 1 RON, iar avantajul îl constituie excluderea tacâmurilor din plastic și un mod de a avea grijă de natură. Produsele bio pot fi recunoscute datorită culorii maronii și a designului diferit.


Cuplul a încheiat un contract de distribuție cu o firmă poloneză, numită Biotrem, iar produsele au fost introduse la street food-urile din Cluj-Napoca. În anul 2019, brand-ul a fost  prezent la toate evenimentele locale și rezultatul a fost unul cu vânzări record, comenzile depășind capacitatea de producție.

Datorită succesului deținut, farfuriile au început să fie exportate în întreaga lume, iar interesul pentru înființarea unor unități de producție este foarte mare. Biotrem dezvoltă în continuare tehnologii care să protejeze și să salveze mediul, valorificând astfel produsele secundare adaptate fiecărui teritoriu individual.


Capacitatea de producție estimată în viitorul apropiat este de 20 de milioane de unități, iar aceasta ar putea fi dublată datorită extinderii numărului de utilaje și al accelerării și modernizării liniilor de producție existene.

Pentru că perioada actuală provocată de pandemie a avut un impact major asupra afacerilor, planul optimist al brandului pentru perioada aceasta  a trebuit ajustat semnificativ.


„Viziunea noastră de afaceri este dependentă de o viziune personală asupra a ceea ce presupune calitatea vieții, așa că integrăm în toate planurile bucuria de a proiecta, de a crește, de a ne adapta și în timp pentru a găsi echilibru și în viața personală.”, a declarat Maria Lichtenberg pentru Monitorulcj.ro

Articol scris de Giorgiana Amarie

abonare newsletter