Actualitate

Florin Piersic, fără aniversare pe scenă în 2021: „Mi-am pierdut prietenul, răpus de COVID, iar partenera se zbate între viață și moarte”

Florin Piersic, faimosul actor de la Cluj, nu își va mai sărbători ziua de naștere pe scenă, așa cum o făcea până acum deoarece consideră că este nepotrivit. Un prieten i-a murit de COVID-19, iar partenera se luptă și ea din greu cu această infecție.

 

 


Actorul va împlini 85 de ani în curând, pe 27 ianuarie, un lucru foarte important pentru el: „Mai e putin și intrăm într-o saptamână mare pentru mine, Florin. În câteva zile împlinesc marele 85. Voi stiți că n-am avut niciodată rețineri în a-mi spune vârsta. Sunt actori si mai ales actrițe care parcă sunt născuți pe 29 februarie, așa că înainteaza în vârsta o data la patru ani.

 


De fapt dacă mă gandesc bine, acum fiecare an împlinit e o victorie, mai ales dacă este trăit frumos, cu speranță, cu bucurie. O sa vedeți și voi când veți ajunge aici, ceea ce vă doresc din toată inima!”, a spus Florin Piersic.

Fără aniversare pe scenă în 2021. „Nu înseamnă că vă iubesc mai puțin”

Totuși, Florin Piersic a postat un mesaj pe Facebook în care a anunțat că în acest an nu își va mai sărbători ziua de naștere pe scenă, alături de fanii lui: „Anul ăsta aveam în plan o altfel de întalnire, pentru că știți că a devenit aproape o tradiție să îmi petrec ziua de naștere pe scenă, cu voi alături. M-am gândit mult la asta.”


Actorul susține că există prea multă tristețe de când e pandemia de COVID-19, iar niște evenimente neplăcute îl fac să nu își dorească aniversarea zilei de naștere în acest an, fiindcă ar fi „nepotrivit”:

„Copii, e prea multă tristețe in lume. De curând  mi-am pierdut un prieten de o viață, Rocco- Grigore Rusu, care a fost răpus de boala asta blestemată, iar o minunată parteneră a mea se zbate acum între viață și moarte, din același motiv. Vă spun drept: mi se pare cam nepotrivit, să ne ținem de sărbatoriri.”


Chiar și așa, Florin Piersic le spune fanilor că fie pe scenă, fie pe micul ecran, cu toate că nu se vor vedea față în față, acest lucru nu înseamnă că îi iubește mai puțin. Totodată, îi anunță că anul viitor va sărbători de două ori: atât pentru vârsta de 85 de ani, cât și pentru 86, la un loc!

Publicul și televiziunea l-au sărbătorit an de an

Aniversarea pe scenă a devenit un fel de tradiție pentru Florin Piersic și fanii săi, care îl sărbătoreau și răsfățau cu flori și vorbe plăcute:


„An de an, televiziunile, presa și mai ales voi, publicul m-ați sărbătorit, m-ati răsfățat, m-ați aplaudat, iar eu am primit o mare de flori, vorbe minunate și toată iubirea voastră, cu recunostiință.

În teatru, indiferent ce se întamplă în viața actorilor de pe scena, se spune: Spectacolul trebuie să continue. Ei trebuie sa fie acolo, sa intre în pielea personajelor lor, să vă aduca un zâmbet în suflet, sau o lacrimă în colțul ochiului”, a adăugat Piersic.

În 2009, cam pe când a început tradiția, actorul clujean a fost celebrat ca pe un rege. O sală întreagă l-a sărbătorit la Teatrul Național din Cluj, când acesta juca piesa „Străini în Noapte”. Sala de teatru a fost arhiplină. Printre cei din sală se afla Monica Columbeanu, iar publicul l-a răsfățat pe actor inclusiv cu cadouri surpriză.

Despre marele actor al Clujului

Marele actor Florin Piersic s-a născut la 27 ianuarie 1936, la Cluj, din părinți bucovineni (mama - originară din Valea Seacă, tatăl - medic veterinar, originar din Corlata). Și-a petrecut copilăria în Corlata, Pojorâta și Cajvana, apoi în Cernăuți și, ulterior, la Cluj-Napoca, unde a urmat Liceul de băieți nr. 3 (în prezent, Colegiul Național „Emil Racoviță”).

Florin Piersic a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București, promoția 1957, iar spectacolul de absolvire a fost ''Peer Gynt'' de Henrik Ibsen. Celebritatea și popularitatea actorului au venit nu doar din rolurile de pe scenă, ci și din cele de pe marele sau micul ecran, el având o bogată activitate în cinematografie, unde a jucat în peste 55 de filme.

Rolurile sale celebre din filme rămân cele de haiduci — Anghel Șaptecai sau Grigore Pintea—, dar rolul cel mai cunoscut și îndrăgit, cu care aproape s-a confundat în conștiința publicului, este Mărgelatu din seria filmelor regizate de Doru Năstase și Gheorghe Vitanidis, în care făcea un cuplu greu de egalat cu personajul Buză, interpretat de bunul său prieten Szobi Cseh.

Marele artist are o relație specială cu băieții lui, Florin jr. (din prima căsătorie, cu actrița Tatiana Iekel) și Daniel (din a doua căsătorie, cu actrița Anna Szeles). Este bunicul Soniei (fiica lui Florin jr.) și al lui Mark Cristian (fiul lui Daniel). Din 1993, Florin Piersic este căsătorit cu Anna, originară din Cluj.

Știe că unii spun despre el că vorbește mult, dar nu se supără. Recunoaște că îi place să povestească, să spună bancuri, să împărtășească oamenilor crâmpeie din viața sa ori de câte ori are ocazia, convins fiind că din orice spune se poate învăța ceva.

CITEȘTE ȘI:

La mulţi ani, Florin Piersic! Marele actor împlineşte 84 de ani

 

abonare newsletter