Actualitate

Dosare respinse pe bandă rulantă la Poliția Animalelor. Motive SUSPECTE sau de-a dreptul ridicole: SCRISUL ILIZIBIL de pe avizul psihologic. IPJ nu dă explicații!

Un candidat a fost respins la concursul de angajare la Poliția Animalelor pentru că nu a avut un aviz psihologic, pe care regulamentul de concurs nu îl cerea. Alții pentru că scrisul de pe avizul psihologic era ilizibil.

 

 


Înainte de sărbători s-au făcut înscrierile pentru posturile de agenți și inspectori la Poliția Animalelor. De când au început înscrieriile și până în acest moment, oamenii s-au plâns de modul în care a fost organizat acest concurs, dar mai ales de motivele pentru care autoritățile au anulat câteva dosare.

 


În momentul de față, concursul continuă cu 20 de candidați pentru posturile de agenți și ofițeri, iar 44 au fost respinși din diferite motive, unele dintre ele suspecte, altele chiar ridicole: „Autobiografia nu este redactată olograf” sau pentru că avizul psihologic nu era descifrabil, din cauza scrisului. Alții au fost respinși pentru că nu și-au depus diploma de bacalaureat sau foaia matricolă.

monitorulcj.ro a făcut public cazul unui candidat respins pentru că a atașat diploma de licență, dar nu și diploma de bacalaureat.


După publicarea articolului, un alt candidat pentru postul de ofițer (medic veterinar) ne-a contactat și ne-a povestit experiența sa la același concurs.

Chiș Adrian a candidat pentru postul de ofițer (medic veterinar), dar a fost respins deoarece nu și-a depus la dosar avizul psihologic. Adrian are 40 de ani și este din Cluj-Napoca. El și-a terminat studiile în medicina veterinară în anul 2004, iar acum lucrează în vânzări tot în domeniul medical.


Motivul pentru care Adrian nu și-a depus avizul psihologic în dosar a fost un subpunct din fișa de înscriere care spunea: „ATENȚIE!!! Referitor la evaluarea psihologică a candidaților înscriși la acest concurs, care nu dețin calitatea de agent de poliție, menționăm că aceasta se va realiza după afișarea/postarea tabelului cu rezultatele finale doar pentru candidații declarați «admis» la concurs”.

IPJ nu a oferit răspunsuri clare!

Din această propoziție, candidatul a înțeles că evaluarea psihologică se va face după ce va fi admis, iar din această cauză nu a atașat avizul psihologic.


Jurnaliștii monitorulcj.ro au luat legătura cu IPJ Cluj pentru a clarifica situația, însă nu au primit răspunsuri concrete.

La întrebarea dacă cei care nu au funcție de agent de poliție trebuiau sau nu să își depună avizul psihologic la dosar, purtătorul de cuvânt al IPJ Cluj a răspuns „Da”, dar nu a explicat și „De ce?”, în condițiile în care regulamentul de concurs spunea că nu este necesar.

„Candidații care nu au calitatea de polițist și sunt declarați admiși în urma probei scrise, vor participa la evaluarea psihologică conform planificării. Numirea în funcție a acestora se va face doar după obținerea avizului psihologic si dacă sunt îndeplinite celelalte condiții legale”, a explicat pentru monitorulcj.ro purtătorul de cuvânt al IPJ Cluj.

Formulările folosite în fișele de înscriere au indus în eroare mulți candidați, fie că a fost vorba de avizul psihologic sau de nivelul de studii care se cerea.

„Nu am pus avizul psihologic pentru că ei au specificat clar în fișa de înscriere următorele: candidații care nu sunt din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) vor face evaluarea psihologică după afișarea rezultatelor”, a declarat pentru monitorulcj.ro Adrian Chiș, candidatul respins. El susține că a sunat la Inspectoratul Județean de Poliție pentru a clarifica situația, însă nu a primit răspunsuri concrete, persoana cu care a vorbit afirmând că „legea este de partea lor”.

„Reprezentanții de la IPJ au început să îmi spună anumite legi, pe care eu nu le cunosc, potrivit cărora dosarul de recrutare trebuie să conțină un aviz psihologic. Eu am înțeles asta, dar eu voiam sa știu de ce au mai trecut acea atenționare care zice cu totul altceva? Și nu am primit răspunsuri concrete. Eu nu înțeleg de ce au pus acea atenționare la dosarul de recrutare, dacă nu se ia în calcul acum. Poate eu dacă nu vedeam acel lucru, îmi puneam avizul psihologic și eram admis”, a declarat Adrian Chiș.

Respingerea candidaților, o „portiță” de triere a dosarelor

Candidatul, dezamăgit de situație, consideră că aceste motive pe baza cărora au fost invalidate mai multe dosare a fost doar o „portiță” de triere a dosarelor. „Sunt dezamăgit pentru că mi se pare că sunt posturi «promise» și cu niște portițe de triere de dosare. Nu înțeleg de ce au pus în fișa de înscriere un lucru care se face după ce ai intrat în post. Așa puteau foarte bine să treacă și că vom fi nevoiți să facem analizele medicale după, dar acest lucru nu l-au pus”, a spus candidatul.

De asemnea, Adrian Chiș este de părere că organizarea concursului lasă de dorit. Timpul a fost prea scurt, iar actele prea multe. În plus, concursul a fost organizat în perioada sărbătorilor de iarnă, când majoritatea instituțiilor erau închise.

„Organizarea a lăsat de dorit. Pe 18 s-a făcut anunțul că va fi concurs, iar în 28 decembrie era ultima zi în care te puteai înscrie. Nu au ținut cont de faptul că au fost sărbători legale și nimeni nu a lucrat. Ne-au cerut o grămadă de acte, multe dintre ele inutile. Nu au colaborat deloc cu noi pe perioada înscrierii. Ei au făcut niște anunțuri, iar noi trebuia să trimitem totul online”, a explicat Adrian Chiș.

Candidat respins pentru că a atașat doar diploma de licență, nu și cea de bacalaureat

Săptămâna trecută, monitorulcj.ro a publicat un caz asemănător, în care un candidat a fost respins din cauza faptului că și-a trecut doar diploma de licență, dar nu și cea de bacalaureat, chiar dacă dilpoma de licență atestă terminarea studiilor preuniversitare.

Florin s-a înscris pentru postul de agent la Poliția Animalelor pe data de 28 decembrie 2020. Joi, pe 7 ianuarie a văzut pe site-ul IPJ Cluj că dosarul lui a fost respins.

„Dosarul meu a fost considerat invalid deoarece, lipsește diploma de bacalaureat și foia matricolă. Consider necorespunzător răspunsul lor, întrucât în dosarul necesar înscrierii nu se specifică nicăieri alăturarea exclusivă a diplomei de bac, eu adăugând la dosar diploma de licență, care am considerat că răspunde la cerința lor, și anume „copii ale documentelor care atestă nivelul și specializarea studiilor impuse de cerința postului”, a declarat Florin pentru monitorulcj.ro.

Cum arăta anunțul publicat de IPJ pentru completarea dosarului de înscriere

În anunțul publicat de IPJ Cluj este precizat la Secțiunea a II-a, litera f) următoarea frază: „să aibă studii corespunzatoare cerințelor postului, după cum urmează:

2. Pentru posturile de agent I. poziția 429/I din statul de organizare a unității:
studii medii, absolvite cu diploma de bacalaureat”
Apoi, la Secțiunea a III-a – Reguli privind înscrierea la concurs:
Dosarul de recrutare - litera b) „copii ale documentelor care atestă nivelul și specializarea studiilor impuse de cerințele postului (diploma de licență/bacalaureat foaie matricolă/ suplimentul la diploma de licență și/sau orice alte documente care atestă nivelul si specializarea studiilor)”.

Florin este hotărât să dea în judecată instituția pentru modul în care au abordat situația și pentru motivul pentru care a fost respins din concurs.

Dacă vă aflați într-o situație asemănătoare cu cele prezentate mai sus, așteptăm mesajele voastre pe e-mail-ul redacției: redactia@monitorulcj.ro sau pe WhatsApp la numărul: 0732.773.371.

 

CITEȘTE ȘI:

Respins de la concurs pentru un motiv PENIBIL. Postul de la Poliția Animalelor, refuzat unui candidat din cauza birocrației.

 

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter