Actualitate

A murit pictorul clujean Viorel Nimigeanu

Pictorul clujean Viorel Nimigeanu a trecut la cele veșnice, la vârsta de 70 de ani.

 

 


Cunoscutul artist Viorel Nimigeanu a încetat din viață astăzi, la vârsta de 70 de ani.

 


Acesta s-a născut în 1950, în Nimigea de Jos, județul Bistrița-Năsăud. În 1969, Viorel Nimigeanu a intrat la Institutul de Artă Plastică Ioan Andreescu din Cluj, pe care l-a absolvit în anul 1973.

În 1977, a fost admis la Institutul de Arte Plastice Nicolae Grigorescu din București, unde a avut șansa de a-l întâlni pe Corneliu Baba, aflat în ultimul său an de profesorat. Marele pictor a apreciat talentul tânărului student și l-a sprijinit în realizarea unor proiecte. Începe lungul șir de participări la numeroase expoziții de pictură din Baia Mare, Cluj, București.


De asemenea, a realizat mai mult de douăzeci de expoziții personale în țară și străinătate.

Începând cu anul 1978, a devenit preocupat din ce în ce mai mult de arta monumentală, executând, de-a lungul carierei, fresca la mai mult de 30 de biserici din țară și străinătate. 


În 2010 și-a obținut doctoratul cu lucrarea Pictura bisericilor ortodoxe din Transilvania în secolul XX.

Arta lui Viorel Nimigeanu a fost remarcată încă de la debut și urmărită cu căldură de personalități de renume ale artei și istoriei artei românești: Lazăr Anton, Mircea Țoca, Vasile Grigore, Dan Grigorescu, Magda Cârneci, Tiberiu Alexa, Virgil Mocanu, Lelia Pop, Negoiță Lăptoiu, Livia Drăgoi, Alexandra Rus.


CITEȘTE ȘI

Delicii estetice la Muzeul de Artă. Uniunea Artiștilor Plastici din România a deschis cea mai așteptată expoziție din luna decembrie

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter