Actualitate

Zeci de kilograme de petarde, confiscate la Cluj, înainte de Anul Nou

Polițiștii au confiscat zeci de kilograme de petarde de la comercianți care nu aveau neautorizație.

 

 


Aproximativ 24 de kilograme de articole pirotehnice au fost confiscate de polițiștii Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, în cursul zilei de 27 decembrie.

 


Polițiștii au depistat doi bărbați care, pe raza localităților Florești și Someșul Cald ar fi intenționat să comercializeze articole pirotehnice fără a deține autorizație. În urma celor constatate au fost ridicate în vederea confiscării în total circa 24 de kilograme de articole pirotehnice.

Sunt efectuate cercetări privind săvârșirea infracțiunii de efectuarea de operațiuni cu articole pirotehnice fără drept, faptă prevăzută și pedepsită de Codul penal.


Ce riscă vânzătorii neautorizați de artificii și petarde? 

Vânzătorii de artificii sunt obligați să dețină autorizație de vânzare a materialelor pirotehnice. Amenzile pot ajunge până la 15.000 de lei și închisoare de la 6 luni la 5 ani.

Vânzarea articolelor pirotehnice se poate face numai de către persoanele juridice autorizate în acest sens şi numai în locurile autorizate în condiţiile legii. Spaţiile de comercializare a articolelor pirotehnice se amenajează în afara imobilelor cu destinaţia de locuit.


Persoanele care au împlinit vârsta de 16 ani pot deţine şi utiliza articole pirotehnice din categoriile cu nivel de risc foarte scăzut şi scăzut (de divertisment sau alte scopuri decât divertisment).

Articolele pirotehnice trebuie să aibă inscripţionate în limba română categoria din care fac parte, instrucţiunile de folosire, termenul de garanţie, precum şi pericolele care apar la păstrarea, depozitarea, manipularea sau folosirea lor.


Amenzi de 15.000 de lei și ani grei de închisoare

Producerea, experimentarea, prelucrarea, deţinerea, transportul, folosirea sau orice altă operaţiune cu materii explozive, efectuată fără drept, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.

Comercializarea articolelor pirotehnice, din categoriile cu nivel de risc foarte scăzut şi scăzut, către persoanele cu vârsta sub limita prevăzută de lege, precum şi comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an.

Vezi AICI cum poți obține autorizație pentru vânzarea de artificii

CITEȘTE ȘI

Incendiu puternic la un depozit de furaje, pornit de copii care se jucau cu petarde - FOTO/VIDEO

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter