Actualitate

Incidența COVID19 în Cluj coboară constant, dar și testele sunt puține. În curând s-ar putea relaxa restricțiile

Rata de infectare cu COVID-19 din județul Cluj scade constant, dar la fel și numărul de teste. Totuși, în curând s-ar putea relaxa restricțiile.

 

 


În județul Cluj, rata de infectare cu COVID-19 a scăzut neîntrerupt în ultima perioadă. Acest lucru se datorează mai multor factori, cum ar fi scăderea numărului de teste efectuare, dar nu înseamnă că județul a scăpat de virus.

 


Astăzi, județul Cluj a înregistrat o incidență de 4,91 cazuri COVID-19 la mia de locuitori. În Cluj-Napoca, rata a ajuns la 6 infectări la mie.

În galeria foto este atașată lista cu rata de infectare a fiecărei localități din județul Cluj.


Rata de infectare mică sau teste puține?

În ultimul timp s-au efectuat mult mai puține teste, așa că automat vor fi mai puține cazuri, iar incidența mai mică. Spre exemplu, de ieri până astăzi s-au testat doar 249 de persoane, dintre care 103 au avut rezultat pozitiv.

În minivacanța de 1 Decembrie testele au fost prelucrate într-un număr mult mai mic decât în mod normal, mai ales pentru că nu toate laboratoarele erau deschise, fiind zile libere.


De mai mult timp, la Cluj nu se mai prelucrează un număr de teste apropiat cu capacitatea maximă de testare, care ajunge la 3.000/probe pe zi. Din data de 4 decembrie, când au fost efectuate 2.130 de teste, nicio zi nu a mai trecut peste 2.000.

De atunci, numărul testelor oscilează între 1.000 și 2.000 de pe o zi pe alta, iar acum două, trei săptămâni, zilnic se prelucrau câte 2.500 de teste.


În zilele de duminică se prelucrează puțin peste 200 de teste. În fiecare zi din cele patru de minivacanță s-a testat la doar un sfert din capacitate.

Așadar, nu putem știi situația exactă pe județul Clujul, însă știm că numărul testărilor a scăzut considerabil, lucru care aduce mai puține cazuri de COVID-19 la suprafață.

Restricțiile s-ar putea relaxa în curând

Având în vedere scăderea rapidă a ratei de infectare cu COVID-19, lucru pe care autoritățile îl iau în considerare cel mai mult când decid „soarta” unei unități administrativ-teritoriale, Clujul ar mai putea scăpa de câteva restricții.

Localitățile care vor ajunge sub incidența 3 vor avea restricții mai puține și nu atât de severe.

În localitățile cu rata de infectare între 1,5 și 3, chiar și restaurantele, barurile și cafenelele se vor putea deschide în interior, la o capacitate de 30%, cu reguli de igienă și distanțare socială.

În localitățile în care rata de infectare e sub 1,5 cazuri COVID-19 al mie, restaurantele, barurile și cafenelele se vor putea deschide în interior la o capacitate de 50%, respectând regulile de igienă și distanțare socială.

Totuși, regulile la nivel național vor trebui respectate în continuare (masca pe stradă, carantina de noapte).

Măsuri pentru localitățile cu incidența între 1,5 și 3 cazuri COVID-19

- Este permisă desfășurarea activităților în cadrul cinematografelor, instituțiilor de spectacole și a concertelor, cu participarea publicului până la 30% din capacitatea maximă a spațiului;
- Organizarea și desfășurarea spectacolelor de tipul drive-in sunt interzise;
- Activitatea restaurantelor și cafenelelor este permisă în interior, fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului și cu respectarea obligațiilor stabilite prin ordin comun al ministerelor sănătății și economiei;
- NU este permisă activitatea în baruri, cluburi și discoteci;
- Salile de jocuri de noroc își pot desfășura activitatea cu o capacitate de 30% din cea maximă, respectând orarul de lucru cu publicul și restricțiile stabilite prin hotărâre a CNSU;

Măsuri pentru localitățile cu incidența mai mică de 1,5 cazuri COVID-19

- Este permisă desfășurarea activităților în cadrul cinematografelor, instituțiilor de spectacole și a concertelor, cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a spațiului;
- Organizarea și desfășurarea spectacolelor de tipul drive-in este permisă dacă ocupanții mașinii sunt membrii aceleiași familii sau grupuri de până la 3 persoane, în timp ce organizarea și desfășurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice sau private sau a altor evenimente culturale sunt permise numai cu participarea a cel mult 300  de spectatori cu locuri pe scaune, la minimum 2 metri distanță, precum și cu purtarea măștii de protecție;
- Activitatea restaurantelor și cafenelelor este permisă în interior, fără a depăși 50% din capacitatea maximă a spațiului și cu respectarea obligațiilor stabilite prin ordin comun al ministerelor sănătății și economiei;
- NU este permisă activitatea în baruri, cluburi și discoteci;
- Sălile de jocuri de noroc își pot desfășura activitatea cu o capacitate de 50% din cea maximă, respectând orarul de lucru cu publicul și restricțiile stabilite prin hotărâre a CNSU;

CITEȘTE ȘI:

Comuna care înrăutățește situația Clujului. A ieșit din carantină, dar are rata de infectare de peste 10 la mie

 

Zeci de persoane fără adăpost, la centrele Primăriei. Ce măsuri s-au luat pentru prevenirea infectării cu COVID19?

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter