monitorulcj.ro Menu
Actualitate

Dacian Cioloș și Alexandru Rafila în cursa pentru postul de premier

Dacian Cioloș și Alexandru Rafila sunt pricipalele variante pentru postul de premier.

Dacian Cioloș și Alexandru Rafila în cursa pentru postul de premier

 

 


Ludovic Orban  a demisionat din funcția de premier după înfrângerea suferită de PNL la alegerile parlamentare, în timp ce PSD și USRPLUS vin cu variante de înlocuire.

Europarlamentarul Dacian Cioloş, copreşedinte USR PLUS, a declarat că, dacă preşedintele Klaus Iohannis îl va propune pentru funcţia de premier, este gata să îşi asume această responsabilitate.


„Nu e o propunere doar de dragul de a avea o propunere (de premier - n.r.). Deci eu, dacă preşedintele mă va desemna, sunt gata să-mi asum această responsabilitate, nu o fac de dragul de a arunca un nume. (...) Îmi asum această propunere pe care partidul o face. Dar evident că preşedintele trebuie să facă nişte calcule să vadă în jurul cui se poate construi o majoritate şi vom vedea care este opinia preşedintelui. În situaţia aceasta nu mergem cu condiţii ultimative”, a spus Cioloş.

PSD îl propune pe Rafila ca premier

Marcel Ciolacu și Vasile Dâncu îl susțin pe Alexandru Rafila pentru postul de prim-ministru în următorul Guvern.


Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat luni că în şedinţa conducerii de partid care va avea loc miercuri sau joi va discuta cu colegii săi ca Alexandru Rafila să fie propus pentru funcţia de prim-ministru.

„Miercuri sau joi vom face o şedinţă la partid, o să le propun colegilor mei să mergem la Palatul Cotroceni cu Alexandru Rafila pentru funcţia de prim-ministru”, a spus Ciolacu.


Vasile Dâncu l-a propus și el pe Alexandru Rafila pentru postul de premier, dar totul depinde de Klaus Iohannis în alegerea viitorului premier.

„Noi avem mai multe nume (pentru a fi propuse premier - n.r.), în funcție de poziția președintelui. Avem mai multe posibilități pe care le vom putea accesa și în funcție de o posibilă coaliție pe care o facem.(...) Eu cred că acele incompatibilități despre care s-a vorbit despre stânga și dreapta în timpul campaniei ar putea ca sub presiunea realității să nu reziste și după alegeri. Nu am renunțat la ideea de a guverna, președintele nostru a și făcut o propunere, mai trebuie să îl și convingem pe domnul profesor Rafila ca fiind candidatul nostru care pentru această perioadă credem că este o propunere de nerefuzat, pentru că suntem în mijlocul unei crize pandemice, când mai ales după alegeri cred că politica trebuie să pălească”, a declarat Dâncu.