Actualitate

Orchestra Filarmonicii, dirijată de Theo Wolters

<p><img src="documente/stories/11_noiembrie/09_ziua/filarmonica.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Olandezul Theo Wolters a devenit oaspete constant al Filarmonicii „Transilvania”, primind statutul de „dirijor invitat principal” al acesteia.</p>

Orchestra Simfonică a Filarmonicii alături de solista Liliana Mattei Ciucă, va susţine vineri, 11 noiembrie, de la ora 19, un concert simfonic sub bagheta dirijorului Theo Wolters (foto).

Programul concertului cuprinde două lucrări ce aparţin compozitorului Berlioz: Uvertură la Benvenuto Cellini şi Les nuits d’été, precum şi Simfonia a IV-a în fa minor de Ceaikovski.

Invitat principal al Filarmonicii

Dirijorul olandez Theo Wolters a devenit în timp unul dintre oaspeţii constanţi ai Orchestrei Filarmonicii de Stat „Transilvania”, primind statutul de „dirijor invitat principal” al ansamblului simfonic clujean.

Ca artist s-a format mai întâi în cadrul Fundaţiei „Kreato”, unde s-a dedicat studiului trompetei, iar apoi la Conservatorul din Maastricht. Ca o încununare a perioadei sale de formare, se adaugă anii petrecuţi la Universitatea de Muzică din Amsterdam, absolvind cum laudae, în anul 1979. Au urmat apoi specializări în dirijat, beneficiind de îndrumarea maeştrilor Roberto Benzi şi Piet Stalmeier.

Repertoriul abordat (de la clasicii Haydn, Mozart, Beethoven, până la Mahler sau Şostakovici, trecând prin Dvořak, Berlioz, Deubssy) reprezintă în sine dovada unei largi deschideri stilistice şi a unei adaptabilităţi la particularităţile muzical-estetice ale fiecărui compozitor în parte.

Debutul pe plan dirijoral a avut loc în anul 1981, alături de Orchestra Naţională de Tineret din Olanda, urmând apoi turnee în străinătate, în care a condus cu succes formaţii precum Orchestra Simfonică de Stat din Kosice, Camerata Cassovia, Synfonietta Slovacca Zelina (Slovacia), Orchestra Stavanger (Norvegia), Orchestra Filarmonicii „George Enescu” din Bucureşti şi Orchestra Filarmonicii de Stat „Transilvania” din oraşul nostru. În ţara natală continuă să dirijeze orchestre, printre care Orchestra Olandeză de Promenadă şi câteva renumite ansambluri de suflători. Pe lângă numeroasele concerte susţinjute ca solist-instrumentist şi dirijor, Theo Wolters promovează, din 1980, o intensă activitate pedagogică în cadrul Universităţilor de Muzică din Tilburg şi Maastricht, unde predă cursuri de trompetă.

Solistă clujeană apreciată peste hotare

Deşi itinerarul său muzical a început cu studiul viorii şi al pianului, solista Liliana Mattei Ciucă se bucură de mare succes prin calităţile sale vocale. Absolventă a Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”, artista a susţinut numeroase spectacole ca solistă a Operei din Viena. Totodată, a fost de fiecare dată aclamată drept o prezenţă scenică remarcabilă în străinătate, pe scene precum Opera Bastille din Paris, Opera din Monte Carlo, Teatrul Naţional din Luxemburg, Opera Royale de Wallonie din Liège, Teatrul din Madrid. Numele său este cunoscut şi pe scenele din Porto, Bordeaux, Nancy, Nantes, Amiens, Limoges, Dijon, Berna.

Ultimele Stiri
abonare newsletter