Actualitate

Crăciunul va fi plin de restricții. Care este cea mai bună opțiune de a-ți petrece sărbătorile în acest an?

Crăciunul va fi plin de restricții la nivel mondial. Care este cea mai bună opțiune de a-ți petrece sărbătorile în contextul pandemiei de COVID-19?

 

 


Un Crăciun în grup restrâns, fără o mare reuniune de familie, este fără îndoială „ce mai bună opţiune” pe timp de pandemie pentru majoritatea ţărilor, a estimat luni Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

 


„Este incredibil de dificil pentru că, în special în perioada sărbătorilor, vrem foarte tare să fim cu familia noastră. Însă în unele cazuri, a nu avea o mare reuniune de familie este opţiunea cea mai sigură”, a subliniat Maria Van Kerkhove, însărcinată cu gestionarea pandemiei în cadrul OMS.

Potrivit Mariei Van Kerkhove, o celebrare online ar putea fi o soluţie. „Chiar dacă nu puteţi sărbători împreună anul acesta, puteţi găsi mijloace de a sărbători când pandemia se va sfârşi”, a recomandat ea. „Facem astfel în familia mea şi vom sărbători pe cinste atunci când se va sfârşi”, a mărturisit Maria Van Kerkhove.


Potrivit lui Michael Ryan, colegul său însărcinat cu situaţii de urgenţă ale agenţiei ONU, ţine de autorităţi să găsească echilibrul potrivit între „riscurile pentru sănătate şi riscurile sociale şi economice” legate de restricţii în plină perioadă a sărbătorilor, care pot genera „multe frustrări şi  critici”

Sărbătorile din acest an nu vor fi ca altă dată

Raed Arafat, secretarul de stat în MAI, a detaliat cum vor fi organizate sărbătorile de iarnă în 2020 în condițiile în care numărul infectărilor cu coronavirus este într-o continuă creștere. Acesta a explicat că statul nu poate interveni în spațiul privat și nici nu o va face, însă poate veni cu sfaturi de limitare a răspândirii virusului.


Secretarul de stat a explicat că anul acesta sărbătorile nu vor fi ca în 2019: „Limitele generale le știm deja: masca cred că va fi și atunci, distanțarea va fi și atunci, limitele la activitățile în spațiile închise vor fi și atunci, cel ami probabil. Dacă vor fi și alte măsuri, asta n-am cum să prezic de pe acum. Important e să sesizăm cu toții că n-avem cum să avem o sărbătoare similară cu cea din 2019.”

Arafat a subliniat că ar putea fi măsuri care să nu permită activități ca cele din anii trecuți, dar nu a precizat despre ce măsuri este vorba.


„Vom fi în mijlocul pandemiei, în valul doi și vom fi și cu risc că, dacă nu respectăm regulile, ne trezim cu o creștere în ianuarie-februarie. Încă vom fi în timpul iernii, care este sezonul preferat de acest virus”, a spus acesta.

Arafat este de părere că oamenii sunt mai expuși în familie, susținând că vor risca mult dacă sărbătoresc alături de cei dragi: „În familie înseamnă între oamenii care stau în aceeași casă, da! În familie lărgită înseamnă că vin și alții la tine, ți-ai asumat imediat un risc!”

CITEȘTE ȘI:

Câți invitați poți avea acasă de Crăciun și Revelion?

 

Sărbătorile vin cu restricții. 5 moduri prin care cumpărăturile de Crăciun vor fi total diferite în 2020

 

abonare newsletter