Actualitate

Radiografii gratuite de plămâni

<p /><img src="documente/stories/11_noiembrie/08_ziua/04 radiografie_analiza.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />1,4 milioane de oameni sunt diagnosticaţi cu cancer pulmonar în fiecare an.

Clujenii berneficiază luna aceasta de radiografii gratuite, în cadrul campaniei „Luna internaţională de luptă împotriva cancerului pulmonar”.

Pe parcursul campaniei, între 4 - 30 noiembrie, vor fi realizate diverse acţiuni care au ca scop atragerea atenţiei publicului în ceea ce priveşte cancerul pulmonar, precum şi măsurile de prevenire şi diagnosticare a acestui tip de afecţiune. Liga Română de Cancer lansează, în luna noiembrie, o campanie de informare şi educare privind implicaţiile cancerului la plămâni, sub mesajul „Respiră adânc şi gândeşte-te bine!”.


Totodată, în aceeaşi perioadă, cei interesaţi pot efectua o radiografie pulmonară gratuită. Persoanele cu vârsta cuprinsă între 14 şi 18 ani pot solicita realizarea investigaţiei numai cu consimţământul tutorelui legal.

Acţiuni de educare


„Campania de luptă împotriva cancerului pulmonar este o campanie de educare şi responsabilizare a populaţiei din România, prin care vrem să tragem un semnal de alarmă asupra statisticilor în ceea ce priveşte numărul bolnavilor de cancer la plămâni”, a precizat doctorul Iustina Fusu, vicepreşedinte al Ligii Române de Cancer. Pentru realizarea radiografiei, pacientul trebuie să aibă doar un simplu bilet de trimitere de la medical de familie.

Cancerul pulmonar este cea mai frecventă formă de cancer din lume, cu incidenţă maximă la bărbaţi şi pe locul doi la femei, după cancerul mamar. Anual, 1,4 milioane de oameni sunt diagnosticaţi cu acestă formă de cancer, pe plan mondial, la fiecare 30 de secunde acest flagel făcând câte o victimă umană. Diagnosticat din timp, cancerul de plămâni poate fi vindecat.


Formă agresivă de cancer

Cancerul pulmonar este definit de reproducerea unor celule anormale în interiorul plămânului, fiind o formă de cancer foarte agresiv şi rapid evolutiv. Celulele canceroase - se grupează în formaţiuni de tip ciorchine sau excrescente de formă tumoreică. Aceste formaţiuni se pot localiza la nivelul plămânlui - denumite tumori pulmonare primare, sau se pot separa şi migra, putându-se fixa şi creşte şi în alte zone ale corpului, caz în care pacientul se confruntă cu una sau mai multe tumori secundare, sau metastaze. Cancerul la plămâni poate fi descoperit în timpul unui control de rutină sau poate fi recunoscut după semnele şi simptopatologia care persistă pe o perioadă mai îndelungată. Este extrem de importantă identificarea şi cunoaşterea acestor semne, iar în cazul în care intervine o schimbare în starea de sănătate, persoana în cauză trebuie să se prezinte la un control de specialitate, pentru a preveni boala sau agravarea acesteia.

Ultimele Stiri
abonare newsletter