Actualitate

Intrarea în Biserică a Maicii Domnului. Tradiții cu ocazia sărbătorii creștine

Intrarea în Biserică a Maicii Domnului. Totul despre această sărbătoare majoră din lumea creștină. Ce obiceiuri și tradiții au credincioșii în această zi?

 

 


Intrarea în Biserică a Maicii Domnului. Pe 21 noiembrie, în fiecare an, creștinii ortodocși sărbătoresc Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Această sărbătoare mai este numită și Aducerea Maicii Domnului la Templu, iar în popor este cunoscută sub denumirea de Vovidenia, fiind unul din Praznicele Împărătești. Este prima sărbătoare mare care marchează postul Crăciunului.

 


Intrarea în Biserică a Maicii Domnului. Sărbătoare creștină

Fecioara Maria a fost dusă de către părinții săi Ioachim și Ana, la Templul evreiesc din Ierusalim, când era copilă. Acolo a trăit ca fecioară în Templu până la logodna ei cu Sfântul Iosif.

Comunitatea templului a primit-o solemn. Ea a fost condusă de preotul Zaharia, tatăl lui Ioan Botezătorul. Ca să devină Sfânta Sfintelor lui Dumnezeu. Biserica vede în această sărbătoare ziua în care templul material din Ierusalim încetează a mai fi locuința lui Dumnezeu.


Intrarea în Biserică a Maicii Domnului

Aceasta este o sărbătoare a Luminii, aducătoare de noroc și bucurie, acestea fiind semnificațiile sărbătorii. Pe data de 21 noiembrie 2020, când este sărbătorită Intrarea Maicii Domnului în Biserică, este dezlegare la pește.

Intrarea în Biserică a Maicii Domnului este sărbătorită an de an și au loc mai multe tradiții, cu scopul de a atrage: noroc, spor și sănătate credincioșilor.


Intrarea în Biserică a Maicii Domnului. Tradiții

Conform tradiției, de Crăciun și de Intrarea Maicii Domnului în Biserică, se deschid cerurile. În această zi, oamenii pot înțelege graiul animalelor și se roagă pentru împlinirea celor mai mari dorințe.

Fetele care vor să-și afle ursitul, merg cu o lumânare albă în mână la fântâna din sat. Fiecare fată aprinde lumânarea aflată pe marginea fântânii, atunci când cântă cocoșul, după care privește în fântână. Dacă fata împlinește ritualul, aceasta poate vedea pe luciul apei chipul ursitului ei.


Credincioșii duc la biserică pentru a fi sfințite bucate de post și preparate din pește, pe care le împart copiilor și celor săraci.

Se fac pomeniri la biserică pentru cei care au murit în condiții suspecte, cum ar fi înecați sau fără lumânare. Se împart pachete în memoria acestora, care conțin pește, fructe, lumânări.

În nordul țării se împart plăcinte cu dovleac și câte o lumânare albă, pentru cei care au murit fără lumină. Tradiția spune că dincolo de hotarul vieții, lumânarea albă nu se stinge niciodată.

CITEȘTE ȘI:

Începe postul Crăciunului 2020. Care sunt zilele cu dezlegare la pește

 

 

 


 

 

abonare newsletter