monitorulcj.ro Menu
Actualitate

Profesorul din Cluj închis în China va face GREVA FOAMEI. Indiferența statului român își spune cuvântul: „Greva foamei înseamnă condamnarea la moarte!”

Ministerul Justiției a comunicat că organizarea unei misiuni de aducere a profesorului clujean Marius Balo în România este imposibilă, având în vedere carantina obligatorie instituționalizată timp de 14 zile a oricărei persoane care intră pe teritoriul Republicii Populare Chineze și efectuare de teste COVID-19.

profesorul-din-cluj-inchis-in-china-va-face-greva-foamei-indiferenta-statului-roman-isi-spune-cuvantul-greva-foamei-inseamna-condamnarea-la-moarte

 

 


Marius Balo, profesorul clujean închis de aproape 7 ani în China pentru un presupus prejudiciu de 80 de dolari și tratat cu indiferență de autoritățile din România, a decis să intre în greva foamei începând de duminică, 15 noiembrie 2020.

 


„În ultima conversație telefonică avută cu Marius, la începutul acestei luni, mi-a comunicat că recurge la această metodă extremă de protest, datorită nepăsării și ignoranței autorităților române față de cauza sa” a dezvăluit Ioan Felecan, singura rudă în viață a lui Marius Balo.

Chinezii și-au dat acordul pentru transfer. Românii au ezitat.

Reamintim că, în luna octombrie 2019, Curtea de Apel Cluj a dispus transferul lui Marius Balo într-un penitenciar din România. Din ianuarie 2020, de când Ministerul Justiției al Republicii Populare Chineze și-a dat acordul la transferarea lui Marius Balo, și până în prezent, autoritățile române nu au întreprins niciun demers în vederea aducerii în România a lui Marius Balo.


În aceste condiții, avocații profesorului clujean au revenit cu adrese atât la Centrul de Cooperare Polițienească Internațională, cât și la Ministerul Justiției în vederea urgentării demersurilor de preluare a cetățeanului român Marius Balo din Republica Populară Chineză.

„În data de 17 septembrie 2020 am revenit cu adresă la Centrul de Cooperare Polițienească Internațională prin care solicitam să ni se comunice dacă au fost reluate demersurile de preluare din China a lui Marius Balo și data estimativă la care apreciază că acesta va fi adus în România. La această solicitare am primit răspuns în data de 23 septembrie 2020 prin care ne informau că din cauza măsurilor impuse de autoritățile chineze pentru prevenirea răspândirii COVID-19, în prezent este imposibilă organizarea unei misiuni de preluare din China a cetățeanului român Marius Balo”, a declarat Ioana Bonda, avocat Iordăchescu & Asociații.


„Greva foamei înseamnă condamnarea la moarte!”

Tot la aceeași dată s-a revenit cu adresă și la Ministerul Justiției pentru comunicarea informațiilor legate de transferul lui Marius. Răspunsul autorităților a fost că „pentru moment rămâne problematică aducerea în țară” a profesorului în contextul general pandemic. Mai mult, au informat că „organizarea unei misiuni este imposibilă” pentru moment având în vedere carantina obligatorie instituționalizată timp de 14 zile a oricărei persoane care intră pe teritoriul Republicii Populare Chineze și efectuare de teste COVID-19, toate pe cheltuiala proprie.

„Sunt dispus să merg eu după el, doar să mi se permită acest lucru!”, își strigă disperarea Ioan Felecan, unchiul lui Marius Balo.


„Din luna octombrie 2019 de când Curtea de Apel Cluj a recunoscut hotărârea de condamnare și până în luna martie 2020 de când s-a declanșat pandemia de COVID-19, autoritățile competente au avut timp suficient pentru transferarea în România a cetățeanului român Marius Balo. Soluții au fost și sunt cu siguranță, este nevoie doar de bună-voință. Statul român trebuie să-și facă datoria față de cetățeanul român Marius Balo și să-l aducă urgent în țară, indiferent de costurile pe care această procedură le-ar impune. Decizia lui Marius de a intra în greva foamei este extremă! În condițiile în care se află închis în China, greva foamei înseamnă condamnarea la moarte”, avertizează Eugen Iordăchescu, avocatul lui Marius Balo.

CITEȘTE ȘI:

Transferul profesorului clujean închis în China a fost AMÂNAT din cauza pandemiei. Predoiu: „Domnul Balo a avut un ghinion teribil”