Actualitate

Regulamentul privind trotinetele electrice, pe masa consilierilor locali. RADP le va ridica pe cele parcate ilegal

Consilierii locali vor dezbate în ședința de marți, 3 noiembrie, un proiect de hotărâre privind aprobarea regulamentelor pentru trotinetele electrice operate de firme private.

Regulamentul privind trotinetele electrice, pe masa consilierilor locali. RADP le va ridica pe cele parcate ilegal Regulamentul privind trotinetele electrice, pe masa consilierilor locali. RADP le va ridica pe cele parcate ilegal

 

 


Regulamentul privind condițiile de utilizare a trotinetele electrice închiriate prin intermediul unei platforme online, în regim self-service, pe domeniul public al municipiului Cuj-Napoca va fi dezbătut de consilierii locali ai municipiului Cluj-Napoca în ședința din 3 noiembrie.

 


Proiectul a fost pus în dezbatere publică în septembrie, fiind de asemenea organizată o consultare publică pe acest subiect, în data de 14 octombrie 2020, la care au participat zeci de persoane.

Principala modificare apărută în regulament în urma dezbaterii se referă la prelungirea termenului în care operatorul este obligat să ridice trotinetele parcate ilegal, de la 90 de minute, cât era alocat inițial, la 120 de minute.


„Operatorul este obligat să ridice trotinetele staționate de domeniul public în locațiile interzise în maxim 120 de minute. În caz contrar, acestea vor fi ridicate de pe domeniul public de către Primăria Cluj-Napoca prin Regia Autonomă a Domeniului Public Cluj-Napoca (RADP) și se va aplica o taxă de ridicare a cărei cuantum este stabilit prin hotărâre a Consiliului Local a municipiului Cluj-Napoca”, se arată în regulament.

75 lei pentru ridicare și 16 lei/zi pentru depozitarea trotinetelor parcate ilegal

O altă hotărâre a Consiliul Local prevede tariful pentru ridicarea, transportul și depozitarea trotinetelor electrice staționate neregulamentar pe domeniul public al municipiului, operațiune pe care Primăria o va realiza prin RADP. Astfel, tarifele propuse sunt următoarele:


- 75,39 lei/bucată, la care se adaugă TVA, pentru operațiunea de ridicare a trotinetelor de pe domeniul public sau privat al municipiului Cluj-Napoca;
- 16,56 lei/zi/bucată, la care se adaugă TVA, pentru operațiunea de depozitare a trotinetelor ridicate de pe domeniul public sau privat al municipiului Cluj-Napoca.

Nu vor fi amenajate stații fixe

Tot la dezbaterea publică privind regulamentul s-a mai propus amenajarea de stații fixe pentru trotinete electrice, după modelul ClujBike. Această propunere nu va fi cuprinsă în regulament deocamdată, din cauza pașilor care ar trebui urmați pentru realizarea stațiilor, fapt ce ar amâna intrarea în vigoare a regulamentului.


„Amenajarea acestor stații fixe necesită o perioadă mult mai mare de timp, este nevoie de identificarea de locații, obținerea autorizațiilor de construire, lucru care ar amâna intrarea în vigoare a Regulamentului. Această propunere rămâne în atenția primăriei, iar în funcție de evoluția situației utilizării trotinetelor electrică, va fi reanalizată”, se arat în documentul citat.

Utilizator poate fi oricine a împlinit 14 ani

În referat se mai arată că administrația publică locală nu are competența de a restricționa accesul persoanelor sub 18 și fără permis auto de a folosi trotinetele electrice, așa cum unul dintre participanții la dezbatere a propus, fiind în contradicție cu prevederea de la art. 70 alin. (2) din OUG nr. 195/2002, modificată și completată prin OUG 13/2020: „(2) Pentru a conduce o bicicletă sau o trotinetă electrică pe drumurile publice, conducătorul acesteia trebuie să aibă vârsta de cel puțin 14 ani”.

Unde nu ai voie să lași trotineta?

Potrivit regulamentului, este interzisă amplasarea și staționarea trotinetelor electrice de către operatori și utilizatori a acestora în următoarele spații:

- Pe trotuare cu lățime mai mică de 2 m;
- În zona stațiilor de transport în comun, pe toată lungimea stației și 25 m înainte și după stație;
- Pe aliniamentele clădirilor sau a gardurilor;
- În zona standurilor de taxi, pe toată lungime standului;
- În zonele trecerilor de pietoni, pe toată lungimea treceri și 25 m înainte și după trecerea de pietoni;
- În locurile de parcare special amenajate pentru autoturisme;
- Pe spațile verzi;
- În intersecții și la mai puțin de 10 m de intersecții;
- În zona acceselor auto și pietonale;
- Pe șantierele în lucru de pe domeniul public;
- Pe gurile de canal/aerisire sau căminele aferente rețelelor edilitare subterane.

În cazul trotuarelor cu lățimea de minim 2 m, amplasarea sau staționarea trotinetelor electrice se face în dispunere paralelă cu bordura, înspre carosabil, pe aliniamentul copacilor și stâlpilor de pe trotuar, acolo unde aceștia există, cu condiția aplicării lățimii maxime de 0,5 m din lățimea trotuarului. Proiecția trotinetei electrice va fi exclusiv pe trotuar.

De asemenea, se arată că amplasarea sau staționarea trotinetelor electrice este permisă pe zonele pietonale, în locații retrase care să nu împiedice accesul la diverse amenajări.

Regulamentul prevede totoadată că operatorii privați sunt obligați prin regulament să coopereze pentru crearea unei platforme accesibile publicului prin care să fie monitorizate spațial toate trotinetele din Cluj-Napoca.

Amenzi de la 200 la 2.500 de lei

Regulamentul prevede o serie de amenzi, atât pentru utilizatorii trotinetelor electrice, cât și pentru operatori. În primul rând, se sancționează cu amendă de la 200 de lei la 400 de lei staționarea trotinetelor electrice în locuri interzise (prevăzute la art. 6 din regulament), dar și neridicarea de către operator a trotinetelor electrice staționate neregulamentar, în maxim 120 de minute.

Amenzi între 1.000 de lei și 2.500 de lei sunt prevăzute pentru amplasarea pe domeniul public a trotinetelor electrice de către operatorii de flote de trotinete electrice fără avizul Serviciul Siguranță circulației din cadrul din cadrul Primăriei municipiului Cluj-Napoca, dispunându-se totodată și ridicarea acestora de pe domeniul public, prin RADP dar și amplasarea pe domeniul public de către operatori a unui număr mai mare de trotinete electrice decât cel aprobat de către Primăria Municipiului Cluj-Napoca, în baza documentației depuse, și în aceast caz ele urmând a fi ridicate de RADP. Constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor se va face de către Poliția Locală Cluj-Napoca.

CITEȘTE ȘI

Dezbaterea privind trotinetele electrice a încins spiritele. Operatorii cer mai puține reguli/ Boc: „Nu știu la București ce faceți, dar la Cluj veți avea reglementare”

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter