Actualitate

Franța e pe punctul de a reinstitui starea de urgență din cauza celui de-al doilea val „brutal” al epidemiei de COVID19

Perspectiva unei noi carantine prinde contur în Franța în fața unui al doilea val „brutal” al epidemiei de COVID19, care ar putea fi chiar „mai puternic decât primul”.

Franța e pe punctul de a reinstitui starea de urgență din cauza celui de-al doilea val „brutal” al epidemiei de COVID19 Franța e pe punctul de a reinstitui starea de urgență din cauza celui de-al doilea val „brutal” al epidemiei de COVID19

 

 


În Franța, unde duminică s-au înregistrat 52.000+ cazuri noi doar în 24 de ore, legislativul e pe punctul de a restitui starea de urgență până la jumătatea lui februarie, iar epidemiologii sunt uluiți de „brutalitatea” acestui al doilea val, relatează MondayMemo.

Brutalitatea celui de-al doilea val a surprins oamenii

„Am avertizat că va exista un al doilea val, dar suntem și noi surprinși de brutalitatea a ceea ce se întâmplă de 10 zile”, a explicat Jean-Francois Delfraissy, președintele Consiliului Științific.


Numărul de bolnavi la terapie intensivă continuă și el să crească, depășind peste 2.500, valori care nu mai fuseseră atinse din mai.

În încercarea de a controla acest al doilea val, Delfraissy vede două ipoteze:


Prima ipoteză este o extindere masivă a interdicției de a părăsi locuințele în timpul nopții, la nivel național, o măsură care ar putea fi implementată și în weekend. Dacă această măsură se va dovedi  ineficientă, există posibilitatea impunerii carantinei.

A doua ipoteză este „să se meargă direct spre carantină, mai puțin dură decât cea din luna martie”, care „să permită probabil conservarea unei activități școlare și a unui anumit număr de activități economice”, cu un recurs sporti la telemuncă.


Interdicția circulației pe timp de noapte

De la jumătatea lunii octombrie, interdicția de a părăsi locuințele între orele 21:00-06:00 a fost impusă în mai multe localități și regiuni. În timpul weekend-ului, măsura a fost extinsă și vizează 46 de milioane de francezi în momentul actual, mai exact două treimi din populație.

Franța s-a confruntat cu o carantinare generală a populației timp de două luni în primăvară, când primul val de Covid19 s-a soldat cu 30.000 de decese.


„O recarantinare ar părea plauzibilă, așa cum s-a procedat în Israel, în Australia, cu mult succes”, a afirmat epidemiologul Antoine Flahault.

„Dacă ne carantinăm total cum am făcut-o în martie, nu riscăm o recesiune de -10%, ci prăbușirea economiei”, a avertizat președintele patronatului francez Medef.

În primul val al epidemiei de Covid19, pacienții din regiunile cele mai afectate au fost transferați în locuri mai puțin atinse de coronavirus pentru a reduce presiunea asupra spitalelor. Cu toate acestea, aceste transferuri sunt mai complicate acum, datorită faptului că cel de-al doilea val afectează întregul teritoriu al Franței, conform experților.

CITEȘTE ȘI:

Județul Cluj, focar de COVID-19! 16 localități și Municipiul Cluj-Napoca au trecut de 3 cazuri la mia de locuitori

 

 

 

Cum îți dai seama că ai fost infectat cu noul CORONAVIRUS? Simptomele atipice pe care le poți ignora

 

 

 

 

abonare newsletter