Actualitate

Sfântul Dumitru, Izvorâtorul de Mir. Ce nu ai voie să faci în 26 octombrie?

Sfântul Dumitru, Izvorâtorul de Mir. Ce este strict interzis să faci în ziua de sărbătoare? Ce spun superstițiile din popor?

Sfântul Dumitru, Izvorâtorul de Mir. Ce nu ai voie să faci în 26 octombrie? Sfântul Dumitru, Izvorâtorul de Mir. Ce nu ai voie să faci în 26 octombrie?

 

 


Sfântul Dumitru, Izvorâtorul de Mir. Este prăznuit în fiecare an pe data de 26 octombrie. Sărbătoarea este cel mai important eveniment religios al toamnei, fiind marcată cu cruce roșie în calendarul ortodox. De această zi sunt legate și multe tradiții și obiceiuri. Află ce nu trebuie să faci ca să nu ai ghinion.

 


Sfântul Dumitru, Izvorâtorul de Mir. Tradiții și obiceiuri

Sfântul Dumitru sau Sfântul Mare Mucenic Dimitrie (martir creștin din veacul al III-lea, care a trăit în vremea împăraților Maximilian și Dioclețian) este sărbătorit anual, pe data de 26 octombrie, aceasta fiind cea mai însemnată sărbătoare a toamnei, după Sfânta parascheva. Fiind o zi atât de importantă pentru creștini, ea este marcată de tradiții și superstiții aducătoare de noroc sau ghinion.

De asemenea, în credința populară se spune că anul este împărțit în doar două anotimpuri: vară și iarnă. Dacă Sfântul Gheorghe încuie iarna și aduce natura la viață, Sfântul Dumitru desfrunzește codrul și usucă toate plantele. Mai exact, Izvorâtorul de Mir reprezintă începutul iernii.


În Ajunul sărbătorii de Sfântul Dumitru se aprind focuri, peste care sar copiii pentru a fi sănătoși tot anul. Totodată, flăcările au menirea de a speria fiarele și de a încălzi morții. După ce s-a stins focul, țăranii aruncă un cărbune în grădină, deoarece se spune că astfel aceasta va primi putere de a rodi.

Sfântul Dumitru, Izvorâtorul de Mir. Superstiții

De asemenea, se fac și unele previziuni ale vremii în funcție de mersul oilor în dimineața de Sfântul Dumitru. Astfel, dacă se va trezi prima data oaia albă și va pleca spre sud, înseamnă că iarna va fi grea, în schimb, dacă se va trezi întâi oaia neagră și va pleca spre nord, atunci iarna va fi una blândă.


Tot în această zi de octombrie, țăranii îl cinstesc pe Sfântul Dumitru, Izvorâtorul de Mir, deoarece se crede că el este cel care a dat oamenilor vinul, folosit la Sfânta Împărtășanie.

Sfântul Dumitru, Izvorâtorul de Mir. Ce nu trebuie să faci pe 26 octombrie?

Românii respectă o serie de tradiții și obiceiuri de Sfântul Dumitru, precum:


- De Sfântul Dumitru nu ai voie să folosești pieptănul, altfel vei atrage necazuri și primejdii;
- Cei care au datorii ar face bine să le plătească până la Sfântul Dumitru, căci doar așa le va merge tot anul viitor. În caz contrar, vor da înapoi dublu;
- Femeile trebuie să împartă fructe uscate, covrigi, mere și nuci copiilor, iar în unele zone ale țării se împarte grâu fiert în lapte și colivă pentru sufletul morților;
- Tot de Sfântul Dumitru, țăranii tund coama cailor tineri pentru a avea păr frumos;
- De asemenea, în această zi se tocmesc servitorii pentru diverse treburi și se strică stânele;
- În Bucovina, de exemplu, cine seamănă usturoiul după ziua de 26 octombrie va avea numai parte de pagubă în anul care vine;
- În Oltenia se crede că numai cei ce respectă toate tradițiile sărbătorii vor fi protejațide necazuri și de alte primejdii;
- În biserici se țin slujbe speciale și se împart merinde.

Sfântul Dumitru, Izvorâtorul de Mir. Ziua onomastică

De Sfântul Dumitru le vom spune „La mulți ani!” celor care poartă numele de : Dumitru, Dimitri, Mitică, Dimitrie, Dumitrache, Mitru, Mitrea, Mitache, Dimitrica, Mitu, Dima, Dumitrica, Dumitra, Demetra, Dumitriță, Demetra, Dumitrana, Mită, Dumitriță, Mimi.

CITEȘTE ȘI:

Sfântul Dumitru, Izvorâtorul de Mir. Părintele Dumitru Marcel Andreica, despre ce e strict interzis de această sărbătoare

 

 

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter