Actualitate

Povestea celor trei clujeni care au ajuns pe Himalaya

<p><img src="documente/stories/11_noiembrie/04_ziua/12 mare alpinism.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Vlad Căpuşan, Lea Urs şi Joco Biro sunt trei alpinişti clujeni care au participat la o expediţie în munţii Himalaya unde au stabilit câteva recorduri naţionale.</p>

După o expediţie dificilă de peste 70 de zile, cei trei alpinişti s-a întors cu rezultate în premieră pentru România.

Au reuşit în premieră naţională ascensiunea pe trei vârfuri din Munţii Himalaya, două dintre acestea cu altitudini de peste 6.000 m. Expediţia celor trei a început în 16 august şi au durat peste două luni. Vârfurile escaldate au fost Naya Kanga (5.844 m), Labouche Est (6.064 m) şi Kusum Kanguru (6.367 m). Acest din urmă vârf a fost urcat doar de Vlad Căpuşan, ceilalţi doi având unele probleme de sănătate şi nu au putut risca agravarea lor, întrucât la altitudini de peste 5.000 m orice afecţiune minoră poate fi fatală.


„După fiecare vârf am reuşit să ne reîncărcăm bateriile şi să pornim spre următorul, deşi nu o dată am ajuns la capătul puterilor. Logistica totală a proiectului a fost extrem de complexă, echipament, mâncare, porteri, sherpas, comunicaţie, informare şi hărţi pentru trei expediţii individuale în peste două luni. Ultimul vârf a reprezentat provocarea supremă dar şi testul final. Colaborarea şi munca în echipă a fost optimă. Fiecare şi-a depăşit limitele încercând cu toate forţele să susţină demersurile spre vârf“, a declarat Vlad Căpuşan, după întoarcerea din curajoasa expediţie din Himalaya.

Costurile acestei expediţii s-au ridicat la aproximativ 25.000 dolari, sumă suportată de sponsorii celor trei alpinişti.


Cine sunt cei trei alpinişti?

Joco Biro este cel mai în vârstă dintre cei trei, având 28 de ani. În viaţa de zi cu zi, Joco este medic veterinar. A mai escaladat munţi în Elveţia şi în România (Bucegi, Cheile Turzii, Vadu Crişului etc).


Lea Urs este studentă la cartografie, în vârstă de 20 de ani. În 2009 şi 2010 a mai urcat pe Dufourspitze (Elveţia, 4.634 m), Ararat (Kurdistan, 5.165 m), Kazbek (Georgia-Rusia, 5.047 m) etc.

Vlad Căpuşan are 21 de ani şi studiază pictura la Universitatea de Artă şi Design. În ciuda faptului că este foarte tânăr, are o experienţă bogată de alpinist. A urcat pe mai multe vârfuri grele din Europa şi din lume, printre care Mont Blanc, Mont Maudi, Nordend, Ararat etc.

abonare newsletter