Actualitate

Uniunea Europeană finanțează construcția unui parc fotovoltaic și eolian la Cluj-Napoca

Săptămâna Europeană a Regiunilor și Orașelor 2020, un eveniment dedicat – așa cum îi spune și numele – regiunilor și orașelor din Uniunea Europeană s-a desfășurat între 12 și 15 octombrie.

 

 


Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Izotopice și Moleculare (INCDTIM) din Cluj-Napoca a anunțat că va construi la Cluj, în parteneriat cu compania Cluj Innovation Park, primul parc științific experimental mixt – Clusterul Inovativ pentru Tehnologii Avansate Pilot în Energii Alternative - CITAT-E, finanțat și cu fonduri europene.

Proiectul urmărește să pună bazele unui laborator de cercetare pilot pentru testarea, în condiții reale, a eficienței energetice produse de panouri fotovoltaice și instalații eoliene moderne, dar și maximizarea acestei eficiențe in funcție de caracteristicile consumatorului.


Parcul fotovoltaic și eolian urmează să dețină o capacitate totală instalată de cel puțin un megaWatt și va fi amplasat în cadrul Cluj Innovation Park, în zona Dealul Lomb din Cluj, pe o suprafață de 2,20 ha de teren.

Energia verde produsă va fi consumată experimental de parcul științific și tehnologic Cluj Innovation Park, iar rezultatele obținute vor fi folosite pentru a configura un comportament de consum specific zonei, cu posibilitate de replicare la nivel național. În viitor, beneficiile pot fi semnificative, mai ales în zonele unde există deficit energetic, putând reprezenta o soluție de alimentare cu energie alternativă la nivel național.


De unde a apărut această idee?

„Ideea a apărut ca o nevoie tehnologică de transfer a Centrului de Cercetare pentru Tehnologii Avansate şi Energii Alternative”, spune Oana Raita,  manager de programe în cadrul Clusterului Transylvania Energy Cluster-TREC. „Prin acest proiect ne propunem să răspundem nevoilor pieței, astfel că noi vrem să vedem cum se comportă aceste instalații în condiții reale de temperatură și climă din zona Clujului. Se vor face cercetări și raportări periodice, vom încerca divese optimizări pentru a obține maximul din potențialul pe care îl avem din punct de vedere al sitului și al climei. Vom încerca să dezvoltăm noi soluții inovative, noi brevete”, a mai precizat managerul de proiect.

„O astfel de cercetare este foarte importantă pentru piață”, spune și Alexandra Stoica, managerul executiv al Clusterului de Energie Transylvania Energy – TREC, singurul cluster de energie din zona Transilvaniei. „Practic, fără cercetare și fără partea aceasta de inovație, nu poate exista progresul. Este foarte important ca cercetătorii să poată găsi procedee și echipamente mai eficiente energetic, pentru că cercetarea de dragul cercetării nu poate contribui la progresul real al tehnologiilor. Dacă rezultatele cercetării nu sunt transferate spre piață putem considera că ele sunt inutile”, a explicat managerul executiv.


70 de ani de tehnologie de vârf la Cluj-Napoca

„Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Izotopice și Moleculare (INCDTIM) Cluj-Napoca este unul dintre cele mai vechi institute din România”, a spus conferențiarul universitar Flaviu Turcu, directorul instituției care coordonează proiectul. Anul acesta, institutul a aniversat 70 de ani de la înființare. Misiunea sa a fost, la înființare, de a dezvolta apa grea și a pornit având ca personal oameni de la Facultatea de Matematică și Fizică din Cluj. De-a lungul a 70 de ani, el a dezvoltat tehnologii diverse, devenind o instituție emblematică pentru Transilvania și chiar pentru întreaga țară, institutul din Cluj a lucrat inclusiv pentru programul Spațial Intercosmos”, a spus directorul Turcu.


Bani europeni pentru o energie curată

Acest laborator experimental va permite, de asemenea, creșterea capacității de cercetare-dezvoltare și inovare în domeniul energiilor alternative, eficiență energetică și tehnologii avansate de mediu a membrilor clusterului TREC-Transylvania Energy Cluster.

Înființat în 2015, TREC reunește în prezent 39 de entități, inclusiv trei universități, trei institute de cercetare, municipalitatea Cluj-Napoca, agenții de dezvoltare locală și companii private (atât multinaționale, cât și IMM).

Acest parc va da posibilitatea agenților economici să se convingă de faptul că energia regenerabilă, curată produsă cu echipamente adecvate și consumată în mod eficient, este o alternativă extrem de viabilă la energia clasică, sporind astfel atractivitatea investitorilor în acest domeniu de viitor.

Valoarea totală a proiectului este de 13.097.616 lei (2,75 milioane de euro), fiind cofinanțat de Uniunea Europeană din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) prin Programul Operațional Competitivitate 2014-2020, Axa Prioritară 1: Cercetare, dezvoltare tehnologică și inovare (CDI) în sprijinul competitivității economice și dezvoltării afacerilor. Proiectul are o durată de 52 de luni - 01.06.2016 și 31.08.2021.

Material realizat cu suportul Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Izotopice si Moleculare.

abonare newsletter