Actualitate

Sfânta Parascheva. Ce e bine să faci pe 14 octombrie ca să ai noroc tot anul

Sfânta Parascheva este una dintre cele mai mari sărbători din calendarul Ortodox și este sărbătorită în fiecare an pe 14 octombrie. De-a lungul anilor s-au format câteva tradiții și obiceiuri care se spun că aduc noroc.

Sfânta Parascheva. Ce e bine să faci pe 14 octombrie ca să ai noroc tot anul Sfânta Parascheva. Ce e bine să faci pe 14 octombrie ca să ai noroc tot anul

 

 


Creștinii știu că Sfânta Parascheva este o mare făcătoare de minuni și ocrotitoare a Moldovei, iar în cinstea ei se organiează anual un pelerinaj  la Iași.

Ce este bine să faci de Sfânta Cuvioasa Parascheva

Sfânta Parascheva este una dintre cele mai populare sfinte din calendarul ortodox, iar în această zi este bine să împarți mâncarea cu semenii tăi aflați în situații dificile. Conform tradiției, de Sf. Parascheva este bine să nu oferim celor trecuți în neființă poame cu cruce, nuci, castraeți sau pepene rosu. Cel mai bine este să oferi vin sau must, pâine, ori grâu uscat.


Dacă ești însărcinată și aștepți un copil este bine să împarți mâncarea cu copii necăjiți, iar astfel vei avea parte de o naștere ușoară, fără dureri, iar copilul va fi sănătos. Tot datina străveche spune că dacă coși, calci sau faci mâncare aduci ghinion în casă.

Pelerinajul de Sfânta Parascheva, anulat de Covid19

Săptămâna trecută Mitropolia Moldovei și Bucovinei a anunțat că a anulat întregul program religios cu ocazia sărbătorii, iar acest lucru a creat indignare în rândul credincioșilor. Mitropolitul Teofan al Moldovei și Bucovinei a transmis joi un mesaj prin care i-a îndemnat pe credincioși să transforme durerea în rugăciune iar pe preoți să facă zilnic sfânta liturghie.


Ceea ce se anunța a fi sărbătoarea Sfintei și era în fiecare an s-a redus la o zi, practic, obișnuită. Pe 14 octombrie va fi prăznuită, doar că nu mai are această amploare pe care o avea în alți ani, în sensul că erau mai multe zile în care racla era scoasă aici, afară”, a spus Constantin Sturzu.

Ultimele Stiri
abonare newsletter