Actualitate

Cursuri de calificare pentru femeile din mediul rural

<p><img src="documente/stories/11_noiembrie/03_ziua/04 proiect femei img_0570.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Asociaţia Femeilor şi Familiilor din Mediul Rural a anunţat începerea cursurilor de calificare şi recalificare a femeilor din comunităţile rurale.</p>

Cursurile sunt gratuite şi sunt organizate în cadrul proiectului „Combaterea discriminării şi creşterea potenţialului de angajare a femeilor din mediul rural”. Peste 200 de persoane s-au înscris deja.

Bucătăria, cea mai căutată

Beatrice Botisa, împreună cu fiica ei, sunt doar două din femeile care au ales să se înscrie la cursul de atestare a meseriei de bucătar.

„Noi am deschis deja o pizzerie, aici în Săvădisla, dar nu aveam atestatele necesare. În momentul în care am auzit de acest curs, am hotărât să ne înscriem. Şi asta nu pentru nu ştim să gătim. Am aflat însă, că pe lângă meseria propriu-zisă, mai sunt şi alte lucruri pe care trebuie să le ştii ca şi bucătar care lucrează la un restaurant. De exemplu, câte ochiuri trebuie să aiba un cuptor, cât de mare trebuie să fie o tigaie pentru o anumită mâncare, cum se depozitează aceasta. Sunt elemente legale pe care trebuie să le cunoşti ca să poţi să-ţi conduci propria afacere, elemente pe care eu nu le cunoşteam şi pe care acum le aflu. Am început cursul acum trei săptămâni, cu partea teoretică, iar fiica mea s-a arătat chiar încântată de ceea ce a învăţat până acum. E o calificare necesară în meseria noastră. Suntem femei simple, de la ţară, dar acest curs ne-a arătat că ne putem îmbunăţăţii cunoştinţele”, a povestit Beatrice Botisa.

Alte calificări

Programele de calificare-recalificare derulate prin acest proiect presupun şi alte meserii, ca frizer sau contabilitate primară. „La Gilău, Viişoara şi Săvădisla tocmai au început primele cursuri organizate în regiune. În perioada imediat următoare,  aceste cursuri vor fi organizate şi în localităţile Cojocna şi Mihai Viteazu. Participantele vor primi, la finalizarea cursurilor certificate de calificare recunoscute la nivel naţional de Centrul de Formare profesională a Adulţilor (CNFPA)”, a declarat Oana Seichea, participant la organizarea şi desfăşurarea proiectului.

Partea cea mai complicată a proiectului a fost campania de convingere a femeilor. „Aici a fost cel mai greu. Nu neapărat pentru că persoanele contactate nu vroiau să participe la aceste cursuri, ci pentru că le ceream date persoanale ca să le putem înscrie. La acest capitol, reticenţa a fost foarte mare, dar în final, după ce le-am explicat că aceasta este calea legală, multe au acceptat”, a povestit Daniel Pogăcean, Facilitator în cadrul Centrului de Suport Viişoara, instituţia organizatoare a cursurilor.

Există încă trei centre similare

Alte trei centre similare stau la dispoziţia femeilor din mediul rural din judeţele Iaşi, Sibiu şi Vrancea. Până la încheierea proiectului, în octombrie anul viitor, peste 500 de femei vor finaliza cursuri de formare în meserii precum bucătar, frizer, patiser, îngrijitori la domiciliu, florar decorator, inspector în resurse umane, lucrător în pensiune turistică şi în comerţ. Bugetul proiectului, realizat din fonduri europene, este de 17.800 euro şi se desfăşoară pe durata a trei ani.


 

Ultimele Stiri
abonare newsletter