Actualitate

Liderii europeni din sectorul aviației cer CE crearea unui protocol de testare și eliminarea restricțiilor de călătorie între statele membre

25 de asociații din sectorul de transport aerian și turism, între care și Airport Council International, au semnat o scrisoare deschisă adresată președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Liderii din aviație cer CE crearea unui protocol de testare și eliminarea restricțiilor de călătorie între statele membre Liderii din aviație cer CE crearea unui protocol de testare și eliminarea restricțiilor de călătorie între statele membre

 

 


Asociațiile semnatare, între care se numără Airport Council International (ACI), din a cărei board face parte și directorul Aeroportului Internațional Cluj, David Ciceo, declară că sprijină cadrul de lucru pentru eliminarea restricțiilor de circulație în UE propus de Comisia Europeană, considerând că acesta este un pas important în direcția revenirii activității sectoarelor transportului aerian și a turismului, oferind criterii comune pentru evaluarea riscurilor și cartografierea aferentă a țărilor UE/SEE și a Regatului Unit.

 


Asociațiile consideră că este nevoie ca acest cadru să fie aprobat urgent de toate statele europene, însă, se pare că  multe state membre au rezerve și ar putea fi reticente în implementarea acestuia.

„Acest lucru este alarmant pentru sectorul nostru, întrucât eșecul în implementarea propunerii Comisiei ar omorî orice șansă de revenire a celor două sectoare. Acest lucru amenință direct traiul a 27 de milioane de europeni care se bazează pe locurile de muncă puse la dispoziție companiilor aeriene, aeroporturilor sau a operatorilor turistici. Această situație haotică necesită implicarea personală de îndată a dumneavoastră, ca președinte al Comisiei Europene. Astfel vă solicităm să faceți această chestiune prioritatea dumneavoastră și să adresați acestă problemă direct cu liderii statelor membre”, se arată în scrisoarea adresată președintelui CE, Ursula von der Leyen.


Ce propun liderii din aviație?

Asociațiile din sectorul aviației civile solicită Comisiei Europene să creeze un protocol de testare la nivelul tuturor statelor membre, în așa fel încât restricțiiile de circulație impuse de țările din UE să fie eliminate și înlocuite cu obligativitatea prezentării unui test negativ la trecerea graniței unui stat.

„În timp ce anumite restricții de circulație rămân ridicate în interiorul granițelor unor state, călătoriile între state din cadrul Uniunii Europene continuă să fie tratate diferit fără o justificare adesvată. Rectricțiile de circulație extreme nu sunt bazate pe limitarea riscurilor. Nu sunt un mod eficient de a lupta cu pandemia. Vă solicităm să garantați că Comisia Europeană preia conducerea în dezvoltarea unui protocol european de testare pentru călătorii și implementarea sa pentru a evita carantinarea și a redeschide granițele.


Comisia trebuie să unească urgent statele membre, industria și experți din sănătate pentru dezvoltarea protocolului. Aceasta este singura modalitate de a ne mișca spre o abordare bazată pe limitarea riscurilor. Un protocol european de testare ar permite eliminarea măsurilor de carantinare pentru persoanele care călătoresc din zone gri/roșii. De asemenea, crearea acestui protocol este folositoare în implementarea libertății de mișcare a persoanelor, punând capăt discriminăriilor din prezent”, se mai arată în scrisoare.

Directorul Aeroportului Internațional „Avram Iancu” Cluj, membru în boardul Asociației Airport Council International este prezent luni la evenimentul „Aviation Night” de la Frankfurt, unde va lua cuvântul în calitate de speaker, în cadrul evenimentului „Starea actuală a cerului european”, unde vor fi abordate problemele cu care aviaia civilă se confruntă și vor fi formulate propuneri pentru revenirea acestui sector de activitate.


 

CITEȘTE ȘI

Fără ÎNTÂRZIERI pe Aeroportul Cluj: au început lucrările la noua CALE DE RULARE. Când va fi dată în folosință?

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter