Actualitate

Vaccinurile antigripale nu au ajuns încă la medicii de familie

<p><img src="documente/stories/11_noiembrie/02_ziua/02-02vaccin1.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Ministerul Sănătăţii a achiziţionat un milion de doze de vaccin antigripal care vor ajunge însă la medicii de familie abia peste două săptămâni.</p>

 

Medicii de familie n-au primit nici până acum vaccinul antigripal, deşi au fost înregistrate peste 100 de cazuri de gripă.

Potrivit reprezentanţilor Ministerului Sănătăţii, serul va fi disponibil în cabinete peste două săptămâni. În farmacii, însă, se găsesc trei tipuri de vaccin.

Pericol de gripă

De când vremea s-a răcit, virozele au umplut policlinicile şi spitalele, mai ales cele pentru copii. Potrivit Ministerului Sănătăţii, au fost înregistrate şi cazuri de gripă, peste 100, la nivelul întregii ţări, o cifră normală pentru această perioadă. Pe măsură însă ce se răceşte vremea, cazurile de gripă se vor înmulţi, singura măsură eficientă de protecţie fiind vaccinul antigripal. Din păcate, nici la ora actuală medicii de familie nu au primit vaccinul, deşi, în ultimii ani, la 15 octombrie, demara campania gratuită de vaccinare.

Ministerul Sănătăţii a achiziţionat, în acest an, un milion de doze de vaccin, de care vor beneficia persoanele de peste 65 de ani, bolnavii cronici, personalul medico-sanitar, copiii şi bătrânii instituţionalizaţi.

În judeţul Cluj au ajuns în cursul zilei de ieri 6.400 de doze de vaccin, urmând ca cea de-a doua tranşă să fie trimisă după încheierea licitaţiei la nivel naţional. „În funcţie de indicaţiile date de Ministerul Sănătăţii se va decide la care grupă de persoane se va începe vaccinarea gratuită, iar dozele vor fi trimise către medicii de familie. Vaccinarea va începe cam pe la mijlocul lunii”, a precizat Mihai Moisescu, director adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică Cluj.

Vaccinul costă între 15 şi 31 de lei

Ca în fiecare an, farmaciile s-au aprovizionat din timp cu vaccin antigripal, iar cei care doresc să se imunizeze împotriva gripei pot alege între trei tipuri de vaccin: Fluarix, care costă 14,25 de lei, Influvac - 23 de lei sau Vaxigrip - 31 de lei.

„Cei mai expuşi pericolului rămân copiii şi persoanele în vârstă. Pentru copii, nu există doză de vaccin pedriatic, în cazul acesta li se va administra jumătate dintr-un flacon pentru adulţi. Pot să vă spun că se vând, în medie, cam cinci flacoane pe zi”, a spus Anca Simigean, farmacistă.

Medicii de familie aşteaptă încă sosirea vaccinurilor. „A venit multă lume în ultima vreme să întrebe de vaccin şi le-am spus că mai trebuie să aştepte. Cei cu copii mici au preferat să meargă la farmacie şi să cumpere doza decât să mai aştepte. Asta este situaţia, aşteptăm şi noi”, a spus Luminiţa Miclea, medic de familie.

abonare newsletter