Actualitate

Care sunt părinții care au dreptul la zile libere plătite pentru a sta cu copiii acasă în această perioadă

Părinții pot cere zile libere care sunt plătite de către angajator, pentru a sta cu copilul acasă în perioada școlii online. Valoare indemnizației este de 75% din salariul brut.

care-sunt-parintii-care-au-dreptul-la-zile-libere-platite-pentru-a-sta-cu-copiii-acasa-in-aceasta-perioada care-sunt-parintii-care-au-dreptul-la-zile-libere-platite-pentru-a-sta-cu-copiii-acasa-in-aceasta-perioada

 

 


Școala a început de o săptămână, iar multe unități de învățământ și-au schimbat scenariul inițial. Majoritatea copiilor învață online, și tocmai de aceea este important pentru părinți să știe cum să procedeze pentru a cere câteva zile libere plătite pentru a sta cu copiii acasă.

Părinții care au copii până în 12 ani sau care au copii cu dizabilități până în 26 de ani, au dreptul să solicite zile libere plătite de către angajator, explică Adrian Bența, consultant economic.


„Părinții care au copii până în 12 ani înscriși în sistemul de învățământ sau dacă au dizabilități și au vârsta până în 26 de ani, indiferent că sunt angajați la stat sau la privat, au dreptul să solicite zile libere plătite de către angajator, iar o parte din sume se vor deconta de la fondul de șomaj. Valoarea indemnizației este de 75% din salariul brut, dar fără a depăși 75% din salariul mediu utilizat în economie pentru fundamentarea bugetului asigurărilor sociale din anul 2020”, a declarat consultantul economic Adrian Bența, pentru Digi24. 

Angajații care NU pot solicita zile libere

Părinții care nu au dreptul la zile libere sunt cei care lucrează în sistemul de ordine publică, apărare și sistemul medical. Aceștia vor primi un spor la salariu - suma care li s-ar fi cuvenit dacă rămâneau acasă prin zile libere plătite.


De asemenea, indemnizația se acordă doar condiționat. Astfel, doar unul dintre părinți are dreptul să primească aceste zile libere plătite.

Adrian Bența scoate în evidență și faptul că părintele care nu are zilele libere plătite trebuie să fie activ - fie salariat în câmpul muncii, fie un PFA activ.


CITEȘTE ȘI:

Toți elevii vor face cursuri online, în ziua de după alegeri. Orban: „Avem nevoie de cel puţin o zi pentru dezinfecţie”

 


În 9 școli din Cluj, copiii fac doar cursuri online. Alte 98 de unități sunt în scenariul 2. VEZI situația la zi

Ultimele Stiri
abonare newsletter