Actualitate

Ce cred străinii despre Cluj? „Nu aveam așteptări ridicate pentru România, dar Clujul a depășit acele așteptări”

Clujul a ajuns de-a lungul anilor să își formeze o reputație pozitivă peste granițe prin caracterul său multicultural. Așadar, cum este văzut orașul prin ochii străinilor?

Ce cred străinii despre Cluj? Ce cred străinii despre Cluj?

 

 


Datorită numeroaselor activități culturale și a unei comunități foarte complexe de studenți, atât din România, cât și de peste hotare, Clujul a crescut în ochii străinilor. Mulți dintre aceștia vin să viziteze sau chiar să studieze la Cluj, străzile orașului umplându-se cu diversitate culturală.

Arhitectura, locurile și cetățenii sunt lucrurile cele mai apreciate de către turiștii străini când vine vorba despre orașul nostru transilvănean.


Clujul – un oraș poetic

Théo, un francez care a vizitat de nenumărate ori Clujul, consideră că acesta este un oraș poetic, în care mereu are ceva nou de văzut, indiferent de câte ori s-ar întoarce la el.

„Am iubit și încă iubesc Clujul. Niciodată nu m-am săturat să îl vizitez și de fiecare dată când mă întorc descopăr lucruri noi. Ultima dată am descoperit clădirile cu stiluri arhitecturale diverse din oraș. Mie mi se pare și că este un oraș foarte poetic unde fiecare anotimp își are locul. Oamenii sunt foarte relaxați în comparație cu cei din orașele franceze de la mine. Am doar sentimente pozitive despre Cluj-Napoca”, declară tânărul pentru Monitorul de Cluj.  


Pe lângă cele menționate, Theo a mai adăugat că la Cluj și fetele sunt foarte frumoase.

„Am simțit atmosfera unui oraș internațional”

Lorenzzo Pettinato este un italian din Milano care s-a aventurat într-o experiență de schimb de studii în Oradea. După ce a vizitat Clujul ar fi sperat să își petreacă tot timpul din România în acest oraș.


Sincer, am iubit Clujul! Mulți oameni mi-au spus că e un oraș super, cu o comunitate foarte mare de studenți și nu mai puteam aștepta să merg acolo. După ce am ajuns la Cluj, am simțit atmosfera unui oraș internațional, mult mai mult decât în Oradea unde am mers cu Erasmus. Din primele momente în care am ajuns în Cluj, m-am gândit că ar fi fost orașul perfect pentru a-mi petrece experiența de studii în România”, spune Lorenzzo.

Ce i-a plăcut mult tânărului italian a fost faptul că orașul e plin de cultură și tineret, iar comunicarea a fost destul de ușoară datorită faptului că multă lume știa să vorbească limba engleză.


„A fost drăguț să văd toți acei tineri și să simt cultura pe străzile clujene. Mi-a plăcut că mulți oameni vorbeau engleză foarte bine. Nu m-am simțit niciodată nelalocul meu. Estetic, nu pot să spun că e cel mai uimitor oraș, cu toate că s-a făcut foarte plăcut pentru mine, dar cu siguranță e cel mai mișto oraș.”

Clujul, un oraș european

Arman Abdraimov și-a terminat studiile de jurnalism în Kazahstan, după care a simțit nevoia de o schimbare. „A fost un moment când m-am uitat în jurul meu și am înțeles că toată lumea pleacă cu studii și am vrut și eu să fac la fel.”

A aflat despre programul Erasmus pe care statul roman îl oferă studenților din țările non-europene și a ales România, Cluj, unul dintre motive fiind faptul că se situează în Europa. Acest lucru era în defavoarea Rusiei pe care, după spusele lui, kazahii nu o consideră străinătate.

După ce a ajuns în Cluj, primul pas a fost înscrierea în programul de învățare a limbii române, lucru care l-a ajutat să întâlnească persoane noi, făcându-i acomodarea mai ușoară.

Arman putea să aleagă să studieze în engleză, dar a preferat limba română deoarece considera că este o  modalitate bună de răspândire a culturii noastre, cultură pe care a vrut s-o cunoască. După doar un an de studiu, Arman reușește să citească, să scrie și să vorbească cursiv.

Aici a aflat de un alt program de studii care i-a oferit oportunitatea de a-și extinde experiența multiculturală. Astfel, Arman a decis să urmeze cursuri pentru un semestru și în Ungaria, mai exact Budapesta.

După spusele lui, Cluj-Napoca și Budapesta se aseamană din mai multe puncte de vedere: al prețurilor, calitatea studiilor, viața de noapte, dar și faptul că ambele sunt orașe multiculturale și europene.

„Când am terminat anul pregătitor și am mers acasă, Clujul pentru mine a avut o imagine de basm pentru că a devenit un loc fără probleme, unde totul e bine mereu”, afirmă Arman.

Odată cu venirea lui la Cluj, orizonturile sale s-au lărgit, iar percepția despre România i-a fost schimbată:
Înainte de a veni aici nu am avut așteptări ridicate, dar Clujul a depășit acele așteptări. Acum când vorbesc cu alții care nu au fost încă în România le zic că trebuie să meargă acolo cel puțin o dată pentru că merită și e o țară foarte frumoasă. Consider că Clujul este un oraș european și multicultural, nu am nicio ezitare în a spune asta. E din toate punctele de vedere, atât geografic și istoric, cât cultural și arhitectural.”

CITEȘTE ȘI:

Experiența unei studente din Cluj cu Erasmus+ pe perioada pandemiei în Spania: „A fost cea mai mare provocare de până acum”

 

 

Studenții nu știu ce se va întâmpla cu anul universitar. Se vor întoarce în toamnă la Cluj?

 

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter