Actualitate

Încep exproprierile pentru drumul de acces la Tetarom V. Proprietarii de terenuri primesc 37 de bani/mp!

Proprietarii care dețin terenuri în zona viitorului drum de acces la parcul industrial Tetarom V vor fi expropriați cu sume infime: sub 0,37 lei/mp.

 

 


Consilierii județeni au aprobat, în ședința de luni, 31 august, un proiect de hotărâre privind declanșarea procedurilor de expropriere pentru cauză de utlitate publică a terenurilor aflate în zona viitorului drum de acces spre Parcul Industrial Tetarom 5 din localitatea Luna.

 


În urmă cu mai bine de doi ani, Consiliul Județean a semnat de asociere între Judeţul Cluj, Comuna Luna şi Municipiul Câmpia Turzii, prin care s-a convenit ca administrația județeană să realizeze infrastructura parcului industrial din bugetul propriu și de a o înscrie în domeniul public sau privat al județului. În acest sens, administrația județeană s-a angajat să realizeze drumurile de acces, atât cel care leagă parcul industrial la autostradă, cât şi la drumul DN 15, ambele situate în vecinătatea amplasamentului.

Potrivit studiului de fezabilitate elaborat, au fost prevăzute un drum în lungime de aproximativ 2,2 km cu două benzi pe sens şi o bandă pentru parcare ocazională, piste de biciclete şi acces pietonal, cu două accese (unul la autostrada A3 (a) şi unul la DN 15 (b)), acces la viitoarea autostrada A3 (aflată în execuţie) la cca. 450 m de amplasament și acces la DN 15 cu pod peste râul Arieş şi sens giratoriu la intersecţia cu DN 15, obiective pentru care consilierii județeni a aprobat finanțare multianuală pe o perioadă de trei ani, în ședința din 30 iunie 2020, în valoare de 48.829.045 lei cu TVA. 


0,37 lei pentru metrul pătrat expropriat!

În proiectul dezbătut luni de consilierii locali se mai arată că, în vederea realizării acestei infrastructuri, se impun o serie de exproprieri. Astfel, urmează să fie expropriate 60 de imobile, cu o suprafață totală de aproximativ 41.400 metri pătrați, în cea mai mare parte fiind vorba despre terenuri arabile extravilane, conform anexei la proiectul de hotărâre. Sumele stabilite de administrația județeană pentru despăgubire sunt infime, prețul mediu pentru metrul pătrat de teren fiind de 0,37 bani, potrivit Anexei 2 la proiectul de hotărâre.

Potrivit proiectului de HCJ, sumele individuale aferente despăgubirilor au fost stabilite în baza unui Raport de evaluare, elaborat în cadrul studiului de fezabilitate, întocmit de către evaluator autorizat ANEVAR, în luna iunie 2020, în conformitate cu dispoziţiile Legii nr. 255/2010, cu modificările şi completările ulterioare şi ale Hotărârii Guvernului nr. 53/2011, cu modificările şi completările ulterioare.


Zona propusă pentru amenajarea parcului industrial Tetarom V este situată în localitatea Luna, județul Cluj, în extravilanul localității, pe o suprafață de circa 115 hectare. Se așteaptă ca acest parc să impulsioneze dezvoltarea acestei regiuni și să ofere locuitorilor din Turda și Câmpia Turzii, dar și celor din localitățile limitrofe, noi locuri de muncă.

 


CITEȘTE ȘI

Pași mici spre realizarea parcului industrial Tetarom V. 48,8 milioane de lei pentru drumurile de acces

 

abonare newsletter