Actualitate

Crește prețul la gunoi, în Cluj-Napoca! Vezi noile tarife

Clujenii vor plăti mai mult pentru ridicarea gunoiului, fiind taxați suplimentar dacă nu sortează deșeurile reciclabile.

Crește prețul la gunoi, în Cluj-Napoca! Vezi noile tarife Crește prețul la gunoi, în Cluj-Napoca! Vezi noile tarife

 

 


Consiliul Local Cluj-Napoca va dezbate joi un proiect privind creșterea tarifelor pentru deșeuri cu încă 25%. Astfel, tariful va crește de la 10,92 lei/persoană, cât este în prezent, la 14,43 lei/persoană. Tariful este valabil doar în cazul în care deșeurile sunt sortate, în caz contrar, operatorul fiind liber să perceapă o sumă cu 25% mai mare. Tariful pentru persoanele juridice va ajunge la 125,37 de lei/metru cub.

 


Tarife mai mari și pentru deșeurile voluminoase

Deşeurile voluminoase de mobilier se vor ridica cu 32,21 lei/mc în cazul persoanelor fizice şi cu 51,37 lei/mc în cazul celor juridice, iar gunoaiele din construcţii vor fi colectate cu 37,02 lei/mc, respectiv 53,45 lei/mc. Deşeurile reciclabile (hârtie, carton, sticlă, plastic şi metal) nu se plătesc.

Motivul majorării tarifelor: deschiderea CMID

Modificarea de tarif vine ca urmare a deschiderii primei celule a Centrului de Management Integrat al Deșeurilor, unde vor fi depozitate gunoaiele din tot județul, se arată în proiectul de hotărâre.


"În documentația înaintată, cei doi operatori (Rosal şi Brantner - n.red.) au solicitat modifiarea tarifelor pentru activităţile de salubritate stradală şi menajeră, datorită faptului că s-au modificat cheltuielile cu sortarea şi depozitatea finală a deşeurilor în Celula 1, ca urmare a tarifelor de operare CMID, comunicat de Consiliul Judeţean. (...) Tariful total de operare CMID este de 257,36 lei/tonă fără TVA", se arată în referatul de aprobare a HCL.

Amintim că, în luna iulie, Curtea de Apel Cluj a respins contestația formulată de bucureștenii de la SC Eco Sud SA privind operarea CMID. Astfel, Consiliul Județean (CJ) Cluj are cale liberă să semneze contractul cu Regia Autonomă a Domeniului Public (RADP), pentru serviciile de operare a noului Centru de Deșeuri. După câteva luni bune în care CMID a fost închis din cauza blocajului, acesta poate fi redeschis, fiind inaugurat inițial în mai 2020.


Doar fracția finală va ajunge în celula ecologică

„Am ajuns într-un final la liman, să zicem, cu darea în funcțiune a CMID. Ieri am câștigat definitiv procesul pe care firma din București a decschis-o. Nu avem niciun obstacol acum, se încheie contractul cu RADP, iar RADP poate discuta cu toate primăriile, poate să preia gunoiul, să-l preselecteze, iar fracția finală să ajungă în CMID. Este un capăt de drum, mă bucur că am reușit să-l încheiem în acest mandat”, a declarat președintele CJ Cluj, Alin Tișe, la finalul ședinței ordinare de joi, 30 iulie.

Tișe a declarat că se lucrează acum și la cele două hale rămase din CMID, inclusiv la calea de acces spre vârful dealului. Potrivit președintelui CJ Cluj, RADP a promis că va termina toate lucrările rămase până la sfârșitul anului curent. Tișe a mai spus că, „începând din cel mai scurt timp”, fracția finală a deșeurilor va putea fi depozitată în noul CMID. Mai rămâne doar ca forul administrativ județean să obțină și autorizația integrată de mediu.


„Acum, deja au fost chemați cei de la RADP la semnarea contractului, după care RADP trebuie să cheme fiecare operator care lucrează în județ. Din momentul încheierii contractului cu RADP, RADP va putea să ducă gunoiul la Centru, adică la preselectare la rampa temporară și fracția finală în CMID. (...) Benzile de preselectare le are RADP, sunt la rampa veche, până când se vor termina noile hale în vârful dealului”, a completat Alin Tișe.

 

CITEȘTE ȘI

Rușinos! Coșuri de gunoi pline și mizerie de nedescris în parcarea Aeroportului Cluj. Poziția firmei GOTO Parking

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter