Actualitate

Preşedintele SIF Banat Crişana Bogdan Drăgoi se autodenunţă pentru manipularea pieţei

Stupefiant! Preşedintele SIF Banat Crişana (SIF 1) Bogdan Drăgoi se autodenunţă în Comunicatul trimis Bursei de Valori Bucureşti în 30 iulie 2020

Preşedintele SIF Banat Crişana Bogdan Drăgoi se autodenunţă pentru manipularea pieţei Preşedintele SIF Banat Crişana Bogdan Drăgoi se autodenunţă pentru manipularea pieţei

 

 


Negând că diferenţele valorice rezultate între cele două metode de evaluare ar fi fost semnificative, Bogdan Drăgoi recunoaşte explicit că a tolerat o denaturare a valorii acţiunilor SIF Imobiliare, dar neagă că ea ar fi fost "substanţială", ca şi când ar exista vreo limită legală a denaturării permisă de lege.

 


Nu, nu există.

Toleranţa la denaturare manifestată de Bogdan Drăgoi este legal inacceptabilă, iar declararea ei în mod oficial reprezintă un autodenunţ de manipulare difuzat prin Bursa de Balori Bucureşti.


Dar, asta nu e totul...

Preşedintele SIF1 Bogdan Drăgoi nu se sfieşte să furnizeze informaţii false la Bursa de Valori Bucureşti, pentru că diferenţele valorice rezultate între cele două metode de evaluare, anterior lunii aprilie 2019, se ridică la zeci de milioane de euro.


De exemplu, diferenţa de care vorbeşte Bogdan Drăgoi este, la 28.09.2018, de 248,5 milioane de lei (circa 50 de milioane de euro), după cum rezultă din propriile documente înaintate la BVB şi care sunt publice. (Vezi NOTA de mai jos)

„Informăm investitorii că valoarea activului net al SIF Banat Crişana la data de 28.09.2018 a înregistrat o creştere cu 214.470.703 lei reprezentând 8,7%, faţă de valoarea la 31.08.2018. Această creştere se datorează aprecierii semnificative a valorii pachetului de acţiuni deţinut la SIF Imobiliare PLC, care la data de 28.09.2018 are valoarea de 405 milioane lei, faţă de 156,5 milioane lei valoare la 31.08.2018. Facem menţiunea că SIF Imobiliare PLC este emitent listat la BVB pe piaţa AeRO (tranzacţionat sub simbolul SIFI), dar cu o lichiditate foarte scăzută şi tranzacţii sporadice.


Variaţia mare a valorii pentru pachetul deţinut la SIF Imobiliare PLC se datorează metodologiei de evaluare".

Acest salt de 248,5 milioane de lei în aşazisa "valoare de piaţă" a SIF Imobiliare este generat de tranzacţia (acea unică tranzacţie!) cu ...două (2!) acţiuni SIFI, la preţul de 90 de lei/acţiune, de la data de 20.09.2018.

Tranzacţia a umflat SIFI cu 248,5 milioane de lei, iar SIFI a umflat Valoarea Activului Net al SIF Banat Crişana cu aceeaşi sumă.

Dar, probabil că fără această umflătură, Valoarea Activului Net al SIF Banat Crişana ar fi suportat o scădere de 34 de milioane de lei, aşa că, în loc ca rezultatul să explodeze cu aceeaşi cifră ca SIFI, s-a multumit cu o creştere de doar 214,5 milioane de lei.

Citește articolul complet aici

Ultimele Stiri
abonare newsletter