Actualitate

OPINIE. „Domnule Iohannis, Domnule Orban, dați-mi 100 de milioane de Euro și construim trei fabrici: una de vaccinuri, una de injectabile pentru ATI și una de alcool izopropilic”

„Ion și Gheorghe fug în gară după tren, însă îl pierd. Spune Gheorghe: No’, Ioane, vezi dacă n-ai lucrul tău?” (folclor din Ardeal).

OPINIE. Dragoș Damian: „Domnule Iohannis, Domnule Orban, dați-mi 100 de milioane de Euro și construim trei fabrici: una de vaccinuri, una de injectabile pentru ATI și una de alcool izopropilic” OPINIE. Dragoș Damian: „Domnule Iohannis, Domnule Orban, dați-mi 100 de milioane de Euro și construim trei fabrici: una de vaccinuri, una de injectabile pentru ATI și una de alcool izopropilic”

 

 


Stirea lunii iulie nu este ca marile puteri ale lumii cumpara cu plata in avans miliarde de doze de vaccin anti-Covid (care inca nu exista) lasand mai mult ca sigur fara vaccin sau cu cantitati ridicole celelalte tari, date fiind capacitatile globale deocamdata limitate de manufactura.

 


Stirea lunii iulie este ca s-a dat startul la on-shoring-ul, marile puteri incepand sa readuca in tara fabricile de medicamente si materii prime care “au plecat” in ultimii 10 ani catre Asia, la costuri mai mici si poluare mai mare. Stocarile de medicamente facute de unele tari europene in luna martie care au lasat Italia si Franta fara produse vitale, dezmembrarea lanturilor de aprovizionare datorita inchiderii granitelor, absenta cronica a unor medicamente absolut banale precum paracetamolul sau a celor injectabile pentru urgente: cortizon, adrenalina, morfina, vitamina K, diazepam, midazolam, antibiotice de spital, etc. – tot atatea lectii invatate din pandemie care arata cat de fragile sunt sistemele medicale din SUA si tarile europene si cat de ineficienta a fost solidaritatea in uniune. Asadar, Guvernul Trump da aproape 800 milioane dolari lui Kodak (in faliment din 2012) pentru a o reoperationaliza ca sa produca ingrediente active pentru industria farmaceutica. Presedintele Macron a vorbit raspicat despre on-shoring, dand ca prim exemplu productia de paracetamol, de readus in Franta pana in 2022. Ceea ce nu apare in presa romaneasca este ca si Rusia, China si India isi intaresc capacitatile de productie, inclusiv pentru vaccinuri, si dau prioritate achizitiilor de la proprii manufacturieri.

Romania este complet captiva importurilor de medicamente, vaccinuri, produse biologice, etc, pentru ca nu a avut niciodata o politica sustenabila in domeniu. Politicile guvernelor care s-au succedat erau invariabil 1) medicamente noi pe lista si 2) scaderea preturilor la medicamente. Nimic despre intarirea industriei locale. Vedem acum unde am ajuns cu genul acesta de politici.


Tragand linie, avem doua optiuni. Prima, stam in asteptare cu mana intinsa la marile puteri crezand in mecanisme care ne vor da si noua vaccinuri si medicamente si dezinfectante, desigur, daca mai ramane ceva dupa ce ele isi rezerva (pe buna dreptate) stocuri pentru proprii cetateni.

Si a doua, ne facem lucrul nostru. O fabrica de vaccinuri de 100 milioane doze pe an, una de injectabile de 150 milioane de doze si una de alcool izopropilic.


Punem la bataie 100 milioane Euro, echivalentul a mai putin de 3 granturi din schema de ajutor de stat pentru investitii greenfield din planul de relansare economica sau a 0,12% din cele 80 miliarde pe care Romania le va primi de la UE. Sau le accesam din cele 9 miliarde Euro din programul EU4Health pus la dispozitie de Comisia Europeana tocmai pentru a intari rezilienta si raspunsul sistemelor sanitare la pandemii.

Strangem o echipa de 10-20 specialisti din tara si strainatate – manageri din industria farmaceutica si chimica, dezvoltatori de proiecte industriale, finantisti, experti de la agentia medicamentului. Exclusiv oameni care fac dovada ca au conceput, construit, inspectat si avizat, dat in folosinta si condus situri de fabricatie.


Facem analizele, studiile, proiectele, modelul financiar, si trecem la executie. Vor fi dificultati si obstacole uriase, dar putem incerca sa dam fabricile la cheie in 24-36 de luni de la primirea tuturor autorizatiilor. Costurile mari, pe langa echipamente, vor fi generate de licentele de fabricatie si transferul de tehnologie, dar se pot rezolva prin plata de drepturi in transe multianuale catre producatorii internationali.

Nu numai ca romanii vor avea acces neintrerupt la vaccinuri si medicamente esentiale, dar vom recupera rapid investitia exportand in tarile in curs de dezvoltare. Si vom avea un sector economic strategic in tara.

Domnilor, nu fac decat sa ofer o solutie de a pune in opera cele declarate la nivel de principiu de consilierii Dumneavostra,

Dl Cosmin Marinescu: “Romania are uriase oportunitati de reasezare strategica pe harta regionala a lanturilor valorice (...) din industria dispozitivelor medicale si cea farmaceutica” si

Dl Tanase Stamule: “Reindustrializarea Romaniei trebuie sa treaca mai putin prin resaparea unor vechi fabrici si uzine, si mai mult prin inovare si ajutor pentru companii”.

Domnule Iohannis, Domnule Orban, eu stiu 10 specialisti din farma si chimie care sunt gata de treaba. Cu inca 10 ai Dumneavoastra ne suflecam manecile si ne punem la lucru.

CITEȘTE ȘI

OPINIE Dr. Dragoș Damian: „Domule premier, într-o mare de lobby IMM și HoReCA, eu fac lobby pentru industria chimică!”

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter