Actualitate

Clujul, primul județ care digitalizează integral plata taxelor și a impozitelor locale

Toate primăriile din județul Cluj urmează să fie incluse în sistemul Ghișeul.ro, prin care taxele și impozitele locale pot fi plătite online.

Clujul, primul județ care digitalizează integral plata a taxelor și impozitelor locale! Clujul, primul județ care digitalizează integral plata a taxelor și impozitelor locale!

Consiliul Județean Cluj a organizat marți, 21 iulie 2020, în parteneriat cu Autoritatea pentru Digitalizarea României, o videoconferință ce a avut ca temă înrolarea primăriilor din județul Cluj pe platforma Ghișeul.ro.

Astfel, Clujul poate deveni primul județ din România care va avea toate primăriile aderate la platformă, inițiativă cu avantaje atât pentru cetățeni, cât și pentru autoritățile locale. Prin acest proiect se dorește digitalizarea serviciilor și facilitarea procesului de plată a taxelor și impozitelor către primăriile din județul Cluj și urmează a fi implementat până la finele lunii august 2020. În acest scop, forul administrativ județean va oferi primăriilor suportul necesar, prin asigurarea asistenței de specialitate, atât în ceea ce privește componenta IT cât și cea legată de procedura administrativă ce trebuie parcursă.


„Venim în întâmpinarea clujenilor cu o soluție simplă și eficientă, fiind primul județ din țară care lansează o astfel de inițiativă. Într-o societate tehnologizată precum cea în care trăim, este absolut necesar ca și administrația să se adapteze acestor evoluții. A venit timpul să uităm de cozile de la ghișee, de timpul pierdut pentru simple plăți către instituții publice, de termene depășite și penalizări pentru întârzieri cauzate de diverse motive”,  a declarat Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj.

În acest fel, drumurile la instituțiile publice sunt evitate iar cozile de la ghișee eliminate. Locuitorii județului vor putea plăti în sistemul electronic 24 de ore pe zi, 7 zile pe săptămână, utilizând atât carduri emise de bănci din România, cât și din străinătate. Pe lângă taxele și impozitele locale, cetățenii mai pot achita și amenzi contravenționale cu deducerile aferente plății în 15 zile calendaristice.


Totodată, printre avantajele aduse instituțiilor publice se numără reducerea cheltuielilor operaționale și creșterea volumului de taxe și impozite colectate. Aderarea la acest sistem duce, totodată, la crearea unei platforme solide de interoperabilitate la nivel național, standardizarea documentelor, nomenclatoarelor, comunicației și fluxurilor electronice. 

La întrevederea desfășurată online au participat alături de președintele forului administrativ județean, Alin Tișe, președintele Autorității pentru Digitalizarea României, Sabin Sărmaș, șef serviciu în cadrul Ghișeul.ro, Bogdan Chira și reprezentanți ai 70 de primării din județ, care au fost încurajați să adere în număr cât mai mare la inițiativă, fiindu-le prezentate toate etapele ce trebuie parcurse în acest sens.


CITEȘTE ȘI

Clujul ar putea avea, în premieră pentru România, un circuit pentru testarea mașinilor autonome

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter