Actualitate

Expoziție de fotografie „Pionieri ai Aviației Române”, pe Aeroportul Cluj

Astăzi a avut loc vernisajul expoziției de fotografie și machete „Pionieri ai Aviației Române”.

Evenimentul a fost organizat cu prilejul împlinirii a 110 ani de la primul zbor al unui avion de concepție și construcție românească, realizat de Aurel Vlaicu și de la prezentarea primului avion cu propulsie reactivă al lui Henri Coandă. Expoziția de fotografii surprinde cele mai importante etape din dezvoltarea Aeroportului Internațional Avram Iancu Cluj și prezintă machete ale aeronavelor celor doi pionieri ai aviației românești – Aurel Vlaicu și Henri Coandă.

„Astăzi inaugurăm o expoziție realizată de societatea ARPIA, condusă de domnul comandor Laurențiu Buzerchi. Este o expoziție care reliefează meritele a doi pionieri ai aviației civile mondiale. Este vorba de Aurel Vlaicu și Henri Coandă. De asemenea, avem niște fotografii sugestive din istoria Aeroportului, care anul acest împlinește 103 ani. 


Henri Coandă și Aurel Vlaicu sunt două genii ale aviației civile mondiale. Ce este foarte interesant este că această expoziție scoate în evidență nu numai realizările lor în domeniul aviației civile, ci și în alte domenii. Au fost doi ingineri de excepție. În această expoziție se pot vedea realizările deosebite a lui Henri Coandă, chiar și în domeniul construcțiilor. A avut peste 1.000 de invenții, foarte multe brevetate. Aurel Vlaicu, în 17 iunie 1910 a pilotat pentru prima dată un avion integral românesc”, a declarat David Ciceo, directorul general al Aeroportului Cluj.

110 ani de la primul zbor al aeronavei Vlaicu I

În acest an se împlinesc 110 ani de la zborul aeronavei Vlaicu I, concepută și construită integral în țara noastră de Aurel Vlaicu. Tot în urmă cu 110 ani, Henri Coandă prezenta publicului și comunității științifice, la al doilea Salon Internațional Aeronautic de la Paris 1910, un avion cu reacție, primul de acest fel din lume, numit convențional Coandă-1910.


Evenimentul a fost organizat de Aeroportul Cluj în colaborare cu Asociația Română pentru Propaganda și Istoria Aeronauticii Cluj (ARPIA), precedă celebrarea Zilei Aviației Române și a Forțelor Aeriene, sărbătorită în fiecare an pe data de 20 iulie. La vernisaj au participat David Ciceo, director general al Aeroportului Internațional Avram Iancu Cluj dar și reprezentanți ai Consiliului Județean Cluj, ai societății academice clujene, cadre militare, reprezentanți ai instituțiilor care își desfășoară activitatea în perimetrul aeroportuar și reprezentanții ARPIA.

CITEȘTE ȘI


Adio cozi la Aeroportul Internaţional Cluj? “Pasagerii nu mai trebuie să-şi scoată laptopul”

 

abonare newsletter