Actualitate

Cât valorează viața unui om? Ce pedeapsă a primit un șofer din Cluj care a provocat un accident mortal pe Drumul Național 1?

Un şofer din Cluj, în vârstă de 26 de ani, care a provocat un accident rutier mortal pe DN1, a fost condamnat definitiv la pedeapsa de 2 ani de închisoare cu suspendare, sub supraveghere pe o perioadă de 3 ani.

foto: arhivă Monitorul de Cluj foto: arhivă Monitorul de Cluj

V. Peter, din comuna clujeană Căpuşu Mare, este şoferul care a provocat, în data de 7 mai 2018, un accident rutier pe DN1, între Teiuş şi Aiud, soldat cu decesul unei persoane şi rănirea gravă a alteia. Tânărul se afla la volanul unei autoutilitare pe DN 1.

La kilometrul 400, în afara oraşului Teiuş, în timp ce conducea în direcţia Aiud – Teiuş, nu a păstrat o distanţă corespunzătoare în mers faţă de autoturismul ce circula în faţa sa, iar pentru a evita impactul a pătruns pe sensul opus de mers unde a intrat în coliziune cu un autoturism ce era condus de un bărbat de 41 de ani, din Stremţ.


În urma accidentului, şoferul autoturismului a decedat, iar un bărbat de 38 de ani, din Aiud, pasager în autoturism, a suferit leziuni corporale grave, scrie Adevărul. Persoana rănită grav a necesitat 130-140 zile îngrijiri medicale pentru vindecare. Ulterior, s-a împăcat cu şoferul şi şi-a retras plângerea penală formulată.

Inculpatul „a manifestat o atitudine sinceră”

„Din perspectiva conduitei procesuale, instanţa reţine că inculpatul s-a prezentat la organele de cercetare penală de câte ori i s-a solicitat, apoi s-a prezentat în faţa instanţei la toate termenele de judecată. A manifestat o atitudine sinceră, regretând în mod real şi recunoscând săvârşirea fapte lor şi împrejurările în care aceasta s-a produs, contribuind astfel în mod nemijlocit la soluţionarea justă şi cu celeritate a cauzei şi la aflarea adevărului”, a motivat Judecătoria Aiud decizia, menținută, cu modificări minuscule, de Curtea de Apel, în data de 8 iulie 2020.


„Din perspectivă personală, în ceea ce priveşte conduita inculpatului în societate anterior săvârşirii faptei, instanţa reţine că acesta nu are antecedente penale şi, deşi are permis de conducere de mai mulţi ani, nu are abateri contravenţionale grave. Atitudinea inculpatului faţă de faptele comise este una de regret sincer şi vizibil. Din declaraţiile martorilor a rezultat inclusiv faptul că inculpatul s-a oferit să sprijine familia victimei accidentului, în momentele dificile de după accident. Inculpatul este muncitor, este angajat şi pare să fie o persoană bine integrată în societate, fără manifestări antisociale cunoscute”, se mai arată în motivare.

Modificările se referă la înlocuirea interdicţiei de a părăsi ţara de către şofer, doar cu încuviinţarea instanţei, cu obligaţia de a urma un program de reintegrare socială, precum şi scăderea cuantumului daunelor morale, de la 50.000 de euro, la 30.000 de euro, pentru trei părţi civile din dosar. În total, o societate de asigurare trebuie să plătească daune morale totale în valoare de 110.000 de euro către cinci persoane.


CITEȘTE ȘI:

Ea este Gabi, studenta din Cluj UCISĂ DE PRIETENUL DROGAT într-un cumplit accident

Dezastru pe strada Horea. Accident rutier grav! Un şofer băut a intrat pe contrasens. Maşina i-a luat foc, el a fugit de la faţa locului - FOTO
 

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter