Actualitate

Criză de lapte praf în județul Cluj. Ce spun autoritățile?

Familiile care au diverse probleme pot să primească, cu recomandare de la medicul de familie, lapte praf de la Direcția de Sănătate Publică. Pentru luna iunie însă, DSP Cluj nu a mai avut pe stoc cantitatea necesară pentru a satisface nevoile populației din Cluj-Napoca.

Mama și copil Mama și copil

Clujenii se plâng de ceva timp că nu mai primesc lapte praf gratuit, iar multe dintre familii se confruntă cu probleme, fiindcă nu au bani să îl cumpere de la magazine.

„Nu știu dacă mai are rost să ne mai consumăm să facem rețetă, deoarece nu se dă lapte praf. Foarte greu, o dată la două luni, și asta dacă reușești să ajungi să-l ridici, fiindcă după două zile spun că e gata. Într-adevăr, cei de la cantină, ne spun că așteaptă să primească de la DSP. A sunat soția de câteva ori și i s-a vorbit foarte urât, doamna de acolo a ridicat tonul”, a spus un clujean.


Stoc epuizat în luna mai

Direcția de Sănătate Publică din Cluj a transmis că repartiția se face în funcție de cantitatea pe care o primesc de la furnizor, iar în luna mai s-a repartizat ultima canitate disponibilă pentru Cluj-Napoca.

„Repartiția laptelui praf se face lunar sau trimestrial, în funcție de cantitatea pe care o primim de la furnizorul S.C.MEDIPLUS EXIM S.R.L. Din stocul de lapte praf, de la sfârșitul anului 2019, s-a acoperit necesarul pentru primul trimestru al anului 2020, consumul lunar fiind de aproximativ 350 de cutii. În luna mai 2020 s-a repartizat către cantina Primăriei Cluj-Napoca o canitate de 350 de cutii. Începând cu luna iunie nu s-a mai făcut repartiție, stocul de la nivelul Direcției de Sănătate Publică Cluj s-a epuizat”, au transmis reprezentanții DSP Cluj.


Reprezentanții Primăriei Cluj-Napoca spun că laptele praf s-a epuizat îndată ce a ajuns la Cantina de ajutor social.

„Ultima cantitate de lapte praf repartizată de către DSP Cluj a fost de 280 kg (350 cutii x 0,8 kg) fiind ridicată de către un reprezentant al instituției noastre la data de 08.05.2020. La această dată cantitatea furnizată a fost epuizată”, a transmis Iulia Perșa, șeful Biroului Mass Media din cadrul Primăriei Cluj-Napoca.


Laptele praf pe care îl furnizau nu se mai comercializează

Reprezentanții DSP au contactat furnizorul și li s-a comunicat că laptele praf pe care îl primeau de obicei nu se mai comercializează.

„Urmare adresei transmise de SC. MEDIPLUS SRL, înregistrată la sediul Direcției de Sănătate Publică Cluj, prin care ni se comunică faptul că produsul NAN OPTIRI 1 nu se mai comercializează, am transmis Ministerului Sănătății solicitarea de a ne comunica conduita de urmat pentru derularea programului”, a adăugat DSP Cluj.


Cine primește lapte praf?

Acordarea gratuită de lapte praf se face în cadrul „Programului Național de Sănătatea Mamei și Copilului Profilaxia distrofiei la copiii cu vârstă cuprinsă între 0-12 luni, care nu beneficiază de lapte matern, prin administrare de lapte praf”. În normele de aplicare a Legii nr. 32112001, sunt precizate criteriile de acordare gratuită a laptelui praf, după cum urmează:

a. Cu mame care prezintă contraindicații pentru alăptare, boli grave: T.B.C. pulmonar activ, neoplazii, boli psihice grave, diabet zaharat, insuficientă renală, cardiacă, etc.


b. Copii sănătoși la care se constată o creștere nesatisfăcătoare (sub limita inferioară a normalului vârstei), datorită absenței sau insuficienței cantitative a laptelui matern;

c. Copil adoptat;

d. Cu mama decedată. Medicii de familie au responsabilitatea de a prescrie lapte praf ,formulă pentru sugari , cu vârstă 0-12 luni, care se acordă gratuit cu respectarea criteriilor menționate.

Repartiția laptelui praf către Consiliile locale se face ținând cont de raportările medicilor de familie privind necesarul de lapte pentru sugarii înscriși pe listele medicilor de familie și care îndeplinesc criteriu de acordare. Achiziția laptelui praf să face de către Ministerul Sănătății Publice, iar distribuția se face prin  direcțiile de sănătate publică județene.

CITEȘTE ȘI:

Clujenii primesc ajutor pentru bone, dar bonele cu atestat nu sunt de găsit

 

 

 

abonare newsletter