monitorulcj.ro Menu
Actualitate

Programele UBB ocupă locuri de onoare în clasamentul Shanghai

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) și-a păstrat locul între cele mai prestigioase universităţi din lume, conform datelor publicate de Academic Ranking of World Universities (Clasamentul Shanghai 2020 pe domenii).

Programele UBB ocupă locuri de onoare în clasamentul Shanghai

Domeniul de știință Ingineria și Știința Energiei (Energy Science & Engineering) ocupă, în acest an, o poziție în intervalul 301-400 în clasament, UBB fiind singura universitate din România inclusă în clasamentul aferent acestui domeniu.

Și în ceea ce privește domeniul Matematicii, UBB își păstrează poziția de lider la nivel național, fiind singura universitate românească prezentă între primele 500 de universități ale lumii.


UBB este prezentă în clasamentul Shanghai 2020 și cu domeniul Științele Pământului (interval 401-500), ocupând poziția a doua în țară. La rândul său, domeniul Fizică poziționează UBB între primele 500 de universități ale lumii pentru al treilea an consecutiv, ocupând poziția 2-4 în țară.

În evaluarea globală, în acest clasament (ultima evaluare din 2019) se află doar două universități din România: UBB ocupă prima poziție la nivel național (701-800), iar Universitatea din București (UB) poziția 901-1000.


„Ranking-urile internaționale sunt mijloace excelente de diagnostic academic obiectiv, care pot fundamenta astfel politici academice de tip „evidence-based”. În acest an, prestigiosul ranking ARWU/Shanghai și-a modificat criteriile pentru a da o mai mare pondere contribuțiilor de calitate, în dauna cantității. Acest lucru a ridicat ștacheta vizibilității/impactului internațional și mă bucură să văd că UBB are încă cele mai multe domenii dintre universitățile românești incluse în acest ranking. Repet însă: deși noi creștem, alții, din alte țări, cresc mai mult și mai repede prin programe naționale dedicate; fără astfel de programe în țară nu știu dacă/cât noi sau UB vom mai rezista să reprezentăm România în clasamentele internaționale, pentru a contribui astfel și la competitivitatea țării”,  a declarat rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David.

CITEȘTE ȘI


De talie mondială! Performanță remarcabilă pe plan global pentru o universitate din Cluj