Actualitate

Clujul are de trei ori mai puțini asistați sociali decât media națională

Rata persoanelor asistate social este de trei ori mai mică în județul Cluj decât media națională și continuă să scadă.

Clujul are de trei ori mai puțini asistați sociali decât media națională Clujul are de trei ori mai puțini asistați sociali decât media națională

Potrivit datelor prezentate în studiul de fundamentare privind evaluare impactului social din Planul de amenajare a teritoriului județului Cluj, în perioada 2017-2019, numărul cererilor de ajutor social a fost în scădere, iar rata persoanelor beneficiare de venitul mediu garantat (VMG) a fost, în primul trimestru din 2019, de doar 3,4 dosare/1.000 de rezidenți, număr de aproape trei ori mai mic decât cel înregistrat la nivel național - 9,6 dosare VMG/1.000 de rezidenți.

„În perioada 2017-2019, în județul Cluj, numărul dosarelor de VMG a scăzut treptat, de la aproximativ 3.000 de cazuri în decembrie 2017 la 2.406 cazuri în decembrie 2018. (...) Raportat la populația rezidentă la 1 ianuarie 2019, județul Cluj a avut în primul trimestru al anului 2019 semnificativ mai puține familii și persoane singure beneficiare de VMG: doar 3,4 dosare VMG raportat la 1.000 de rezidenți, comparativ cu 9,6 la nivel național și 7.4 media regiunii Nord-Vest”, se artă în studiu.


Cum se explică numărul mic de asistați social?

Numărul mic de asistați social raportat la populația județului se explică prin rata scăzută a șomajului, pe de o parte, dar și prin accesul scăzut al persoanelor defavorizate la această prestație.

„Această situație se explică parțial prin ratele scăzute de șomaj la nivelul județului și în special în municipiul Cluj-Napoca, dar se datorează și accesului scăzut la această prestație în rândul comunităților marginalizate, din motive birocratice sau de distanță fizică față de sediile instituțiilor responsabile. Situații de acces dificil la VMG au fost raportate în cazul comunităților marginalizate din zona Pata Rât, din proximitatea rampei de gunoi a municipiului. Este notabil că valoarea medie a prestației este ușor mai mare în județul Cluj decât media națională, indicând un grad relativ mai sever al deprivării economice în rândul beneficiarilor de VMG din județul Cluj, dar totuși sub valoarea medie regională”, potrivit documentului citat.


Ce este ajutorul social și cine beneficiază?

Ajutorul social a fost reglementat prin Legea Venitului Minim Garantat (416/2001, cu modificări ulterioare) și conferă principalul cadru legal de compensare a veniturilor familiilor și persoanelor singure adulte până la un prag minim stabilit de lege. Valoarea acestui prag este de 142 lei/lună pentru o persoană singură și 442 lei/lună pentru o familie formată din patru membri.

Pentru a beneficia de ajutor social acordat în baza legii VMG, persoanele trebuie să facă lunar dovada înscrierii la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă și, după caz, a ne-refuzării unui loc de muncă sau a participării la măsuri de „activare” a forței de muncă, să efectueze muncă în folosul comunității și să declare orice modificare a situației economice sau sociale care ar conduce la pierderea eligibilității. Din anul 2015, munca zilieră contractuală poate fi cumulată cu ajutorul social acordat prin VMG. Valoarea VMG nu depinde de situația locativă, nici de structura demografică a familiei.


CITEȘTE ȘI

CIFRELE RUȘINII: 82 de școli din județ au TOALETE ÎN CURTE, iar 68 de școli nu au acces la apă

 

abonare newsletter