Actualitate

ABA Someș-Tisa a deschis dosare penale pentru două balastiere care exploatau ilegal în Cluj

Două firme s-au ales cu dosar penal, după exploatarea ilegală a agregatelor minerale din albia râului Someș, lângă Bonțida.

ABA Someș-Tisa a deschis dosare penale pentru două balastiere care exploatau ilegal în Cluj ABA Someș-Tisa a deschis dosare penale pentru două balastiere care exploatau ilegal în Cluj

Două societăți comerciale care au exploatat ilegal agregate minerale din albia majoră a râului Someșul Mic au fost depistate de Administrația Bazinală de Apă Someș-Tisa (ABAST). Cele două perimetre de exploatare a agregatelor minerale erau amplasate în extravilanul comunei Bonțida din județul Cluj, pe malul drept al cursului de apă.

„Au fost realizate măsurători în sistem Stereo 70, iar în urma prelucrării datelor obținute a rezultat faptul că pentru suprafeţele de teren afectate de lucrările de exploatare nu au fost emise acte de reglementare pe linie de gospodărire a apelor”, transmit reprezentanți ABAST.


Se urmărește recuperarea prejudiciului

Inspectorii ABA Someș-Tisa au solicitat autorităților competente întocmirea dosarelor penale pentru infracţiunea de exploatare a agregatelor minerale fără aviz şi autorizaţie de gospodărire a apelor. Totodată, aceștia au realizat demersurile către Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM) pentru recuperarea prejudiciului creat.

„Am solicitat demararea cercetărilor în ceea ce priveşte infracţiunea de exploatare a agregatelor minerale şi întocmirea dosarelor penale, având în vedere faptul că în anii anteriori, cele două societăți comerciale au mai fost depistate realizând activităţi de exploatare ilegală a agregatelor minerale, soluţionate prin aplicarea de sancţiuni contravenţionale”, se mai arată în documentul citat.


Controalele continuă la Cluj

În această perioadă, inspectorii ABA Someș-Tisa continuă controalele la exploatările de acest tip. Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a dispus controale la nivel național, după vizita ministrului Costel Alexe și a directorului general al Administraţiei Naţionale „Apele Române" (ANAR), Ervin Molnar, la una dintre exploatările ilegale de agregate minerale din judeţul Dâmboviţa.

CITEȘTE ȘI 


Gunoaie pe malul Someşului! ABA Someş-Tisa s-a autosesizat și Primăria Florești trebuie să ecologizeze zona!

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter