Actualitate

Undă verde pentru modernizarea străzii Iuliu Maniu. Locurile de parcare vor fi desființate și se va pune accent pe spațiul pietonal

Primăria Cluj-Napoca a eliberat autorizația pentru modernizarea străzii Iuliu Mnaiu din centrul orașului. Transformarea acesteia se numără printre proiectele câştigătoare din cadrul programului de bugetare participativă din 2018.

Undă verde pentru modernizarea străzii Iuliu Maniu. Locurile de parcare vor fi desființate și se va pune accent pe spațiile pietonale Undă verde pentru modernizarea străzii Iuliu Maniu. Locurile de parcare vor fi desființate și se va pune accent pe spațiile pietonale

Strada Iuliu Maniu va fi transformată în shared space prin renunțarea la actualele locuri de parcare (81 de parcări) în favoarea pistelor de biciclete și spațiului pietonal. De asemenea, urmează să fie plantați 20 de copaci, în condițiile în care acum nu există niciunul. Zona este situată în centrul municipiului și are o suprafață de aproximativ 4.307 mp.

După modernizare, ar urma să fie create doar trei locuri de parcare, două stații de încărcare pentru mașinile electrice și 23 de locuri de parcare pentru biciclete. Valoarea totală a investiției se ridică la suma de 7.606.285 lei (1,6 milioane euro). Durata de execuție a lucrărilor este de 7 luni.


Prin realizarea acestui proiect, primăria urmărește scăderea anuală a gazelor cu efect de seră, creșterea numărului de bicicliști care utilizează pistele de biciclete, creșterea numărului de pietoni care utilizează zonele pietonale, scăderea transportului motorizat și crearea unei rețele de spații pietonale și shared-space.

10,3 milioane € pentru transformarea străzii Mihail Kogălniceanu

Pe lângă amenajarea străzii Iuliu Maniu, primăria are un proiect de transformare a străzilor Mihail Kogălniceanu și Universității în zone pietonale, la opt ani de când primarul Emil Boc discuta pentru prima dată despre pietonalizarea acestei artere. Consilierii locali au aprobat în iulie 2019 proiectul și cheltuielile aferente pentru obiectivul de investiții „lucrări de amenajare urbană strada Mihail Kogălniceanu, strada Universității și străzile adiacente”.


Potrivit Primăriei, valoarea totală a proiectului este în cuantum de 48.721.315 lei (10,3 milioane euro), iar contribuția proprie a municipiului Cluj-Napoca este de 1.329.348 lei. În martie 2019, municipiului Cluj-Napoca a depus proiectul “Lucrări de amenajare urbană strada Mihail Kogălniceanu, strada Universității și străzile adiacente” pentru finanțare în cadrul Programului Operațional Regional.

Zona are o suprafață de aproximativ 26.000 mp și cuprinde străzile Mihail Kogălniceanu, Universității, Emanuelle de Martonne, Bolyai Janos, Hermann Oberth, Kovacs Dezso, Gaal Gabor și strada Baba Novac între I.C. Brătianu și strada Avram Iancu. După modernizare, aici, ar urma să fie create 11 locuri de parcare din cele 134 care sunt în prezent, 240 de arbori, două stații de încarcare pentru mașinile electrice și 90 de locuri de parcare pentru biciclete. Durata de execuție a lucrărilor este de 20 de luni.


CITEȘTE ȘI

10,3 milioane € pentru transformarea străzii Mihail Kogălniceanu. În 5 luni, proiectul s-a scumpit cu peste un milion de euro

 

abonare newsletter