Actualitate

SONDAJ IRES. Doar 4 din 10 români au ieșit din localitatea de domiciliu în prima săptămână a stării de alertă

Institutul Român pentru Evaluare și Strategie – IRES, a realizat în perioada 20 -21 mai 2020 un studiu despre atitudinile și comportamentele românilor cu privire la măsurile impuse de autorități în perioada stării de alertă, pe fondul crizei generate de COVID-19.

SONDAJ IRES. Doar 4 din 10 români au ieșit din localitatea de domiciliu în prima săptămână a stării de alertă SONDAJ IRES. Doar 4 din 10 români au ieșit din localitatea de domiciliu în prima săptămână a stării de alertă

Potrivit rezultatelor studiului, 4 din 10 români au ieșit din localitatea de domiciliu în prima săptămână a stării de alertă și mai puțin de o treime și-au vizitat rudele și prietenii cu care nu s-au întâlnit în perioada stării de urgență.

Deși apropierea celor dragi a fost relevat, într-un sondaj anterior ca fiind lucrul cel mai de preț care le-a lipsit în perioada stării de urgență, doar o treime dintre români s-au întâlnit, în prima săptămână de la relaxare, cu membri ai familiei sau cu prieteni pe care nu i-au văzut în perioada stării de urgență.


9 din 10 români spun că poartă mască în spațiile închise și susțin că respectă regulile de distanțare socială în public. Dar mai mult de jumătate dintre participanții la studiu cred despre ceilalți că respectă în mică măsură sau că nu respectă deloc indicațiile autorităților pe durata stării de alertă.

 


Aproape trei sferturi dintre români cred că revenirea la izolarea la domiciliu ar fi o măsură justificată dacă numărul cazurilor de infectare cu COVID – 19 ar crește, iar două treimi dintre români cred că măsurile din starea de urgență impuse de autorități în localitatea lor au fost justificate.

3 din 10 români au spus că renunță să mai meargă, în această vară în concediu. Dintre cei care intenționează să plece în concediu, 74% spun că își vor petrece vacanța în țară.


Studiul a fost realizat pe un eșantion de 1.033 de persoane de 18 ani și peste și are o eroare maximă tolerată de ± 3,1%.

CITEȘTE ȘI: SONDAJ IRES. Raed Arafat se bucură de cea mai mare încredere, alături de IGSU. Premierul Orban și Guvernul, codași în clasament

 


 

abonare newsletter