Actualitate

Se apropie sezonul tornadelor! Care sunt cele mai expuse zone din România şi cum trebuie să ne ferim

Sezonul tornadelor se apropie, iar România a devenit una dintre ţările în care acest fenomen se întâmplă tot mai des.

Se apropie sezonul tornadelor! Care sunt cele mai expuse zone din România şi cum trebuie să ne ferim Se apropie sezonul tornadelor! Care sunt cele mai expuse zone din România şi cum trebuie să ne ferim

Bogdan Antonescu, expert în fenomene meteo, a tras un semnal de alarmă după ce în ultimii ani au apărut tot mai multe tornade în România. O explozie a numărului de fenomene meteo severe s-a produs după 2006.

Citeşte şi: FENOMEN METEO rar în Cluj-Napoca! Un vârtej asemănător unei TORNADE s-a creat în zona Gării. VIDEO

De remarcat că sezonul tornadelor din ţara noastră se înregistrează în lunile mai-iulie. Conform datelor colectate de specialiști rezultă că cele mai multe tornade se produc chiar în luna mai. Nu este o regulă.


România, ferită de fenomene meteo severe în 2020

Ţara noastră nu a avut parte de fenomene meteo severe în acest an, dar specialiştii ne avertizează că până la finalul verii este posibil să întâlnim astfel de fenomene. Sud-estul ţării este zona cea mai predispusă unor astfel de evenimente.

„Zona de sud-est a României are cele mai multe raportări de tornade. E o zonă apropiată de mare și acolo apar frecvent condițiile meteorologice care favorizează tornadele. Ialomița, Călărași și Constanța sunt județele cu cea mai mare fecvență a tornadelor”, a spus Antonescu pentru Digi 24.


Cum ne putem proteja de tornade

„Cel mai bun mod de a te proteja e să nu se întâmple ce s-a întâmplat anul trecut, de exemplu, autobuze care merg spre tornadă, oameni care se opresc să filmeze sau să facă fotografii. Cel mai bine e să ne apărăm. În loc să obținem un filmuleț spectaculos sau o fotografie – care, e adevărat, ne ajută pe noi, specialiștii – dar ar trebui să fie siguranța publicului pe primul loc. Anul trecut, un autocar în care se aflau 40 de persoane s-a răsturnat pe autostrada A2, în localitatea Brâncoveni, judeţul Călăraşi, după ce șoferul a mers spre o tornadă puternică ce avea loc în zonă”, a spus specialistul în fenomene meteo.

Ultimele Stiri
abonare newsletter