Actualitate

La ce distanță de casa voastră ați accepta să se facă o rampă de gunoi? Fie ea și ecologică!

Parlamentul României a respins, miercuri, un proiect de lege privind distanța gropilor de gunoi față de zonele locuite.

la-ce-distanta-de-casa-voastra-ati-accepta-sa-se-faca-o-rampa-de-gunoi-fie-ea-si-ecologica, sursă foto: Facebook Adrian Dohotaru la-ce-distanta-de-casa-voastra-ati-accepta-sa-se-faca-o-rampa-de-gunoi-fie-ea-si-ecologica, sursă foto: Facebook Adrian Dohotaru

Parlamentarii au respins proiectul de lege inițiat de deputatul USR Cornel Zainea, care propunea creșterea la minim 5.000 de metri a distanței la care pot fi construite depozitele de deșeuri față de zonele populate de oameni. „Chiar este o greșeală!”, afirmă deputatul independent de Cluj Adrian Dohotaru.

„Oricum, nici distanța legală de acum, de 1 km, nu se respectă. Am lucrat experimental într-o groapă de gunoi și vă confirm că pute îngrozitor. Amintesc că, la Cluj, rampa Salprest din Pata Rât este la vreo 300 de metri distanță de așa-zisele locuințe sociale construite de Primărie, iar rampa RADP, ce aparține Primăriei, este la 850 de metri”, afirmă parlamentarul clujean.


Centrul de Management Integrat al Deșeurilor de la Cluj-Napoca, în aceeași situație

Dohotaru spune că nici noul Centru de Management Integrat al Deșeurilor (CMID) nu este mai bun din această privință. El afirmă că CMID se află la doar 500 de metri de zonele locuite de cetățenii din Pata Rât, în timp ce o distanță de cel puțin 5 km ar însemna o minimă asigurare că localitățile sunt mai puțin poluate.

Reamintim, că în documentația depusă de Consiliul Județean Cluj la Agenția Națională pentru Protecția Mediului (ANPM), pentru emiterea autorizației integrate de mediu la CMID, forul administrativ județean precizează că „Zonele protejate (locuințele), se află la distanțe mai mari de 1.000 metri față de celula de depozitare, respectându-se distanța minimă de protecție sanitară prevazută în Ord. M.S. nr. 119/2014 art. 11 alin(1)”.


Complet neadevărat, susțin specialiștii în mediu, conform unui amplu raport realizat în comun. De fapt, distanțele până la zonele locuite sunt de doar 850 metri în direcția nord-est (Dezmir), apreciază aceștia.

CITEȘTE ȘI:


Unde e surpriza, Alin Tișe? Centrul de Deșeuri, în mare pericol să NU obțină avizul de mediu! Se anunță o CATASTROFĂ ECOLOGICĂ la Cluj?

 

Este Pata Rât istorie? Activiștii spun că NU! „Când se vor trage la răspundere cei vinovați?”

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter