Actualitate

Chinul prin care a trecut un medic clujean după ce s-a infectat cu COVID-19: „Simteam ca o iau pe arătură”

Un medic din Cluj-Napoca s-a infectat cu noul coronavirus și a povestit stările prin care a trecut timp de o lună de zile.

Chinul prin care a trecut un medic clujean după ce s-a infectat cu COVID-19: „Simteam ca o iau pe arătură” Chinul prin care a trecut un medic clujean după ce s-a infectat cu COVID-19: „Simteam ca o iau pe arătură”

Patricia Lorințiu, medic la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii, a povestit prin ce a trecut timp de o lună de zile, cât a fost internată după ce s-a infectat cu noul coronavirus. Faptul că a trecut de la ipostaza de medic la cea de pacient a ajutat-o să învețe mai multe despre meseria pe care o practică.

„Îmi place să cred ca povestea mea COVID-19 are mai multe culori decât cuvinte. Vă las mai jos și dovada. Am învățat multe pe parcursul celor 31 de zile de internare, lucruri pe care nu le-aș fi putut învăța din cărțile de medicină. Am trecut de cealaltă parte a baricadei. Din domnișoară doctor care făcea cu minuțiozitate anamneza pacientului, am ajuns, ce să vezi?!, pacient; pacient care își monitoriza cu regularitate temperatura și făcea întrecere cu colegul de salon cine va fi mai rece azi sau care reușește să-și ia tratamentul mai repede. Sunt recunoscătoare că am fost și suntem bine, dar cu siguranță este o experiență care mă vă marca și schimba...atât ca om, dar mai ales ca medic. Am învățat că poți trata, poate chiar mai multe boli decât bănuiam, și cu o vorbă caldă sau o încurajare, cu o glumă, un zambet pe sub mască, cu răbdare și EMPATIE pentru pacientul tău sau cu o porție generoasă de căpșuni”, a relatat Patricia Lorințiu, pe Facebook.


Pozitivitatea și gesturile mărunte, dar frumoase, au fost printre lucrurile pe care le-a învățat.

„Am învățat că trebuie fiu mereu pozitivă  (la figurat, desigur). Am avut multe dimineți în care primul gând la trezire era Pfuuu, încă o zi!, pe lângă alte expresii frumoase destinate lui Covidut, dar m-am prins repede că cu așa o atitudine nu făceam decât să mă autosabotez. În zilele alea timpul chiar stătea în loc... Așa ca a fost musai să îmi găsesc ocupație, după cum se vede. Am descoperit că gesturile mici nasc bucurii mari. Am mai mulți prieteni decât credeam, oameni care ne-au susținut și încurajat condiționat, ne-au înțeles îngrijorarea, ne-au simțit stresul, au înțeles când nu mai puteam vorbi despre asta și au fost acolo când am simțit nevoia să o fac, au adus pachete și pe ploaie și pe vânt, ne-au vizitat și le-am făcut cu batistuța la fereastră în fiecare zi, ne-au trimis crenguțe din copacii înfloriți de care noi nu ne puteam bucura sau au avut grija de plantele din apartament. Fiți buni, fiți înțelegători, iubiți-vă aproapele și pe voi înșivă (așa ca purtați mască și pe nas și spalați-vă des pe maini!)”, a transmis medicul.


Cu toate că mesajul ei este într-o notă de optimist, femeia a trecut prin clipe grele, iar simptomele bolii au fost greu de suportat: durere de cap, febră, frisoare, durere de gât, tuse seacă, rinoree apoasă, și-a pierdut complet gustul și mirosul, iar durerile musculare și articulare au fost îngrozitoare, după spusele ei. De asemenea, cel mai greu i-a fost să „nu o ia pe arătură”, perioada de tratament și carantină afectându-i sănătatea emoțională și psihică.

CITEȘTE ȘI:


Un medic de la Spitalul Județean de Urgență, confirmat cu CORONAVIRUS

 

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter